Κόλαφος είναι οι αποφάσεις των Δημοτικών και Κοινοτικών συμβουλίων για το αιολικό πάρκο στον Αετό, κοντά στο Νυμφαίο, καθώς όπως φαίνεται το έργο - που είναι πλήρως και νομίμως αδειοδοτημένο - έχει πάρει θετικές εγκρίσεις.
Μάλιστα, παρά την προσπάθεια να παρουσιαστεί ως ένα έργο με 9 ανεμογεννήτριες στο Νυμφαίο, αποκαλύπτεται ότι πρόκειται για έργο με 4 ανεμογεννήτριες στην περιοχή που ανήκει στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αετού και όχι Νυμφαίου.
Πρόκειται για ένα από τα σημαντικά έργα της EDP Renewables (EDPR) στην Ελλάδα, του κολοσσού που η ελληνική κυβέρνηση ήθελε να φέρει στη χώρα, ωστόσο ελάχιστοι τοπικοί παράγοντες και κάτοικοι μπλόκαραν χθες την έναρξη των έργων.
1)Το τοπικό συμβούλιο Νυμφαίου, από το 2012 έχει εγκρίνει τη διάνοιξη δασικής οδού. Άλλωστε είναι το μοναδικό ζήτημα στο οποίο εμπλέκεται το Νυμφαίο. Αν και ο δασικός δρόμος κατηγορίας Γ έχει εγκριθεί, αυτό ακριβώς μπλόκαραν χθες περίπου 7-8 άτομα μπαίνοντας μπροστά στο σκαπτικό μηχάνημα.
2)Ο Δήμος Αμυνταίου έχει δώσει θετική εισήγηση στο έργο με σειρά αποφάσεών του. Μάλιστα, από το 2021 είχε δώσει έγκριση στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Χαρακτηριστική είναι και η απόφαση του 2019 για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων τροποποίησης Α.Ε.Π.Ο. του έργου «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 14,28 MW στη θέση «Αερορράχη» του Δήμου Αμυνταίου», όπου γνωμοδοτεί ομόφωνα θετικά λαμβάνοντας υπόψιν ότι:
- Η απόσταση του αιολικού σταθμού από τα όρια του οικισμού Αγραπιδιών είναι περίπου 1400μ, από τα όρια του οικισμού Νυμφαίου είναι περίπου 3400 μ και από τα όρια του οικισμού Αετού είναι 1700 μ.
- Η περιοχή ενδιαφέροντος δεν ανήκει σε περιοχή που βρίσκεται υπό θεσμοθετημένο καθεστώς προστασίας (Natura 2000).
- Αλλά και ότι οι τροποποιήσεις σε σχέση με την αρχική ΑΕΠΟ, όπως αναφέρονται στην περιβαλλοντική μελέτη περιγράφονται παρακάτω πήραν ομόφωνη θετική γνωμοδότηση:
Πρόκειται για τη μεταβολή εγκατεστημένης και μέγιστης ισχύς παραγωγής του σταθμού η συνολική Εγκατεστημένη ισχύς του σταθμού, που μειώνεται από 16,5 MW στα 14,28 MW, καθώς και η Μέγιστη ισχύς παραγωγής από 15,0 MW στα 14,28 MW. Επομένως, η εγκατεστημένη και μέγιστη ισχύς παραγωγής του σταθμού είναι ίση με 14,28 MW.
Όπως προκύπτει λοιπόν πρόκειται για ένα πλήρως αδειοδοτημένο έργο, το οποίο έχει λάβει θετικές γνωμοδοτήσεις από τα τοπικά συμβούλια που είναι άμεσα ενδιαφερόμενα, ενώ το Νυμφαίο εμπλέκεται μόνο στη διάνοιξη του δασικού δρόμου.
Παραμένει μεγάλο ερώτημα ποιοι είναι αυτοί που επιχειρούν να εμποδίσουν την επένδυση σε μια εποχή που η Ελλάδα θέλει να παρουσιαστεί ως μια χώρα ανοιχτή στις ξένες επενδύσεις, ειδικά σε παίκτες της παγκόσμιας αγοράς, όπως η EDPR.