Μία σειρά από αλλαγές περιλαμβάνει το υπό ολοκλήρωση ενεργειακό νομοσχέδιο που κατατίθεται στην Βουλή μέσα στον Ιούνιο. Μεταξύ αυτών και η ολοκλήρωση στον τρόπο αδειοδότησης των σταθμών ΑΠΕ και ειδικότερα τα διμερή συμβόλαια (PPAs), που θα συνάψουν πλέον οι επενδυτές, κάτι που θα αποτελεί κίνητρο στους ίδιους.
Στην ουσία το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ προσφέρει κίνητρο στους επενδυτές, να πάψουν να έχουν ως αυτοσκοπό το πως θα κερδίσουν σταθερές τιμές, καθώς όσοι επιλέξουν τις χρηματιστηριακές αγορές μέσω των πράσινων διμερών συμβολαίων, θα αντιμετωπίζουν ευνοικότερο περιβάλλον.
Στον αντίποδα βέβαια, τα έργα με σταθερές «ταρίφες» μέσω διαγωνισμών, είναι πιο εύκολο να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες. Αντίθετα ο επενδυτής που θα συνάπτει συμβόλαιο PPA θα πρέπει να είναι σε θέση να παρουσιάσει μια πολύ καλύτερη πρόταση, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί, σε σύγκριση με πολλούς από όσους τα τελευταία χρόνια «είδαν φως και μπήκαν». Ενας επομένως σοβαρός παίκτης θα μπορεί να αξιοποιήσει την χρονικά ταχύτερη αδειοδότηση του έργου του, ως ένα ακόμη εφόδιο στις συζητήσεις του με τις τράπεζες για να τον χρηματοδοτήσουν.
Στην ίδια κατεύθυνση, αυτή του φρένου στην «βροχή» των αιτήσεων, κινείται άλλη μια ρύθμιση που συζητείται καιρό τώρα και θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται λίγο πριν την τελική του μορφή, προκειμένου τον Ιούνιο, ανάλογα και με το νομοθετικό έργο, να κατατεθεί στην Βουλή.
Η προσκόμιση εγγυητικής επιστολής από τράπεζα ή η απόδειξη νομής της γης, δηλαδή της κυριότητας του αγροτεμαχίου ή οικοπέδου, έτσι όπως αυτή θα τεκμαίρεται από δικαστήριο ή προσύμφωνο αγοράς, μέσω Εφορίας.
Η σύνδεση της έκδοσης βεβαίωσης παραγωγού με ένα ελάχιστο ποσό που θα εγγυάται την οικονομική φερεγγυότητα του επενδυτή, συζητείται καιρό τώρα. Η εγγυητική επιστολή τραπέζης έχει προταθεί να είναι ύψους 20.000 ευρώ ανά μεγαβάτ για τη διατήρηση της άδειας από πλευράς των επενδυτών μέχρι την κατασκευή του έργου.