Τρία έργα υδρογόνου, στα οποία συμμετέχει η RWE, έχουν επιλεγεί για χρηματοδότηση από το Important Project of Common European Interest (IPCEI), σύμφωνα με ανακοίνωση του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Τεχνολογίας (BMWi) και του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Μεταφορών και Ψηφιακών Υποδομών (BMVI).
Αναλύτικότερα, η χρηματοδότηση αφορά το έργο GET H2 (κοινοπραξία) καθώς και τα έργα AquaPrimus 2 και HyTechHafen-Rostock. Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, θα δωθεί χρηματοδότηση συνολικά 8 δισεκατομμυρίων ευρώ για γερμανικά έργα, με τα οποία οι BMWi, το BMVI και τα γερμανικά ομοσπονδιακά κράτη σκοπεύουν να προωθήσουν την ανάπτυξη της οικονομίας υδρογόνου στη Γερμανία και την Ευρώπη.
Οι αιτήσεις για έργα ανήλθαν στις 230. Μετά από τεχνική εξέταση και αξιολόγηση, 62 έργα έχουν πλέον επιλεγεί για να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία επιλογής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε αυτήν τη διαδικασία, τα έργα που προτείνουν τα κράτη της ΕΕ και η Νορβηγία θα συνδεθούν μεταξύ τους και θα αξιολογηθούν.
Προτεινόμενα έργα με τη συμμετοχή της RWE
IAs μέρος του έργου GET H2: Η κατασκευή μονάδας ηλεκτρόλυσης 300 MW για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου στο Lingen, η δημιουργία μονάδας αποθήκευσης υδρογόνου στο Epe, η κατασκευή μονάδας παραγωγής πράσινου χάλυβα στο Salzgitter και η μετατροπή ενός αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει τον Marl, το Duisburg και την τοποθεσία Salzgitter με το ολλανδικό δίκτυο αερίου. Το κοινό έργο από τις συνεργαζόμενες εταιρείες bp, Evonik, Nowega, OGE, RWE και SalzgitterFlachstahl στοχεύει στη δημιουργία μιας διασυνοριακής υποδομής για τη σύνδεση της παραγωγής, μεταφοράς, αποθήκευσης και βιομηχανικής χρήσης πράσινου υδρογόνου μεταξύ Lingen, Gelsenkirchen, ολλανδικών συνόρων και Salzgitter.
AquaPrimus: Το AquaPrimus 2 είναι μέρος της πρωτοβουλίας AquaVentus, η οποία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ηλεκτρική ενέργεια από υπεράκτιες ανεμογεννήτριες σε συνδυασμό με υπεράκτια ηλεκτρόλυση σε βιομηχανική κλίμακα. Αναλυτικότερα το έργο AquaPrimus 2 θα περιλαμβάνει δύο υπεράκτιες ανεμογεννήτριες 14MW με ενσωματωμένη ηλεκτρόλυση νερού οι οποίες πρόκειται να ανεγερθούν στα ανοικτά των ακτών του Heligoland έως το 2025 υπό την ηγεσία της RWE. Στη συνέχεια, τα εργοστάσια θα συνδεθούν στο Heligoland μέσω αγωγού. Γι 'αυτό η RWE συνεργάζεται στενά με πολλούς εταίρους στο έργο, όπως η Shell και οι πάροχοι τεχνολογίας Siemens Gamesa και Siemens Energy. Οι εγκαταστάσεις ηλεκτρολύσεως στη Βόρεια Θάλασσα με συνολικό όγκο 10 gigawatts (GW) έχουν προγραμματιστεί για το 2035. Από το Heligoland, το υδρογόνο πρόκειται να μεταφερθεί στην ξηρά μέσω ενός αγωγού συλλογής.
HyTechHafen-Rostock: Πρόκειται για έργο 100 MW ισχύος ηλεκτρόλυσης στο λιμάνι Rostock για την παραγωγή πράσινης αμμωνίας. Μάλιστα, η RWE συνεργάζεται με το Rostock Port και άλλους τοπικούς συνεργάτες σε αυτό το έργο. Το έργο εντάσσεται στο σχέδιο μετατροπής του Rostock και του λιμένα Rostock σε ενεργειακή παροχή και αποθήκευση χωρίς άνθρακα, τροφοδοτούμενη από ανανεώσιμες πηγές. Μακροπρόθεσμα, οι ικανότητες παραγωγής υδρογόνου μπορεί να αυξηθεί έως 1 GW.
Σημειώνεται ότι η ευρωπαϊκή διαδικασία ζεύξης θα ξεκινήσει στις 8 Ιουνίου, ενώ οι πρώτες αποφάσεις χρηματοδότησης αναμένεται να ανακοινωθούν την άνοιξη του 2022.
Με πληροφορίες από: evwind.es