Σχεδόν μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι θα πρέπει να εκπαιδευτούν για να ανταποκριθούν με ασφάλεια στην επέκταση της παγκόσμιας αγοράς αιολικής ενέργειας τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με την ανάλυση The Global Wind Workforce Outlook 2021-2025 του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC).
Πιο συγκεκριμένα, η ανάλυση της GWEC, σε συνεργασία με τις Global Wind Organisation (GWO) και Renewables Consulting Group (RCG) διαπίστωσε ότι 480.000 εργαζόμενοι θα πρέπει να εκπαιδευτούν σύμφωνα με τα πρότυπα GWO για να παρέχουν με ασφάλεια χερσαίες και υπεράκτιες υπηρεσίες στην αγορά αιολικής ενέργειας το διάστημα 2021-2025.
Σύμφωνα με τους οργανισμούς, το κλειδί για τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας του εργατικού δυναμικού, καθώς και για τη διασφάλιση της αειφορίας της αιολικής βιομηχανίας και της άδειας εργασίας με σκοπό την ενεργειακή μετάβαση, είναι η παγκόσμια τυποποιημένη εκπαίδευση.
Η ανάλυση διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι του τομεα θα πρέπει να εκπαιδευτούν για την κατασκευή, την εγκατάσταση, τη λειτουργία και τη συντήρηση του συνεχώς αυξανόμενου χερσαίου και υπεράκτιου αιολικού στόχου παγκοσμίως, ενώ αντιπροσωπεύει «μόνο ένα κλάσμα» των ευκαιριών εργασίας που στην αναπτυσσόμενη αιολική βιομηχανία.
Επί του παρόντος, η GWO, που θεωρείται το παγκόσμιο πρότυπο για την κατάρτιση του αιολικού εργατικού δυναμικού, έχει την ικανότητα να υποστηρίζει την κατάρτιση 150.000 εργαζομένων έως το τέλος του 2021 και 200.000 έως το τέλος του 2022.
Επιπλέον, η ανάλυση προβλέπει ότι ο κλάδος θα χρειαστεί τουλάχιστον 280.000 περισσότερους εκπαιδευμένους για την εγκατάσταση της νέας αιολικής ισχύος, ύψους 490GW, που θα συνδεθεί στο διαδίκτυο τα επόμενα πέντε χρόνια.
Σημειώνεται ότι από τα 480.000 άτομα εκπαιδευμένου προσωπικού που απαιτούνται παγκοσμίως, 308.000 θα απασχοληθούν στην κατασκευή και συντήρηση χερσαίων έργων αιολικής ενέργειας και 172.000 θα απασχοληθούν στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, ενώ περισσότερο από το 70% της νέας παγκόσμιας ζήτησης εργατικού δυναμικού θα προέλθει από τις 10 αγορές: Βραζιλία, Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία, Μεξικό, Μαρόκο, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, ΗΠΑ και Βιετνάμ.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της GWEC, Ben Backwell, δήλωσε:
«Για να ανταποκριθούμε σε αυτήν την πρόκληση, θα πρέπει να προετοιμαστούμε τώρα για το εργατικό δυναμικό του μέλλοντος και αυτό σημαίνει την εκπαίδευση εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων σε όλο τον κόσμο για να αποτελέσει μέρος μιας από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες βιομηχανίες. Όμως, είναι απαραίτητο να διασφαλίσουμε ότι αυτό το εργατικό δυναμικό έχει εκπαιδευτεί σύμφωνα με τα υψηλότερα παγκόσμια πρότυπα για να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια όλων».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της GWO, Jakob Lau Holst. πρόσθεσε:
«Υπάρχει πολλή συζήτηση σχετικά με το ποσό των GW αιολικής ενέργεια που θα χρειαστούν για την επίτευξη του net zero, όμως η συήτηση είναι πολύ μικρή σχετικά με το εργατικό δυναμικό που θα χρειαστεί γοα την πραγματοποίηση των φιλοδοξιών».
«Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ακόμη και σε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, εργάζονται στις ανεμογεννήτριες που τροφοδοτούν τις οικονομίες μας και προστατεύουν τον πλανήτη μας, και είναι σημαντικό να διατηρήσουμε αυτούς τους ανθρώπους ασφαλείς. Η ύπαρξη προτύπων εκπαίδευσης ασφαλείας GWO είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να βεβαιωθούμε ότι το εργατικό μας δυναμικό παραμένει ασφαλές και ότι έχουμε τους ανθρώπους που χρειαζόμαστε για να επιταχύνουμε την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση».
Φωτογραφία: Ευρωπαϊκή Επιτροπή