Νέοι εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης των ΑΠΕ

Νέοι εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης των ΑΠΕ
Παρασκευή, 25/06/2021 - 13:55

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν το ΥΠΕΝ να εξετάζει μέτρα αποσυμφόρησης της αγοράς της πράσινης ενέργειας, όπως η υποχρέωση προσκόμισης εγγυητικής επιστολής για τα μεγαλύτερα του 1MW έργα που έχουν εξασφαλίσει βεβαίωση παραγωγού.

Την ίδια στιγμή, ένας μεγάλος αριθμός έργων που είναι ώριμα ως προς το αδειοδοτικό σκέλος, αναζητούν τρόπους προκειμένου να προχωρήσουν στο στάδιο της υλοποίησης.

Για τα έργα αυτά, το σύνηθες σχήμα χρηματοδότησης περιλαμβάνει ποσοστό 20 έως 30% ίδια κεφάλαια και 70% έως 80% τραπεζική χρηματοδότηση. Ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρείται κενό ως προς τα ίδια κεφάλαια με αποτέλεσμα τα έργα να παραμένουν μετέωρα.

Σε αυτό το σκηνικό, η έναρξη της δραστηριοποίησης στην εγχώρια αγορά του fund New Energy Capital, έρχεται να προσφέρει μια εναλλακτική λύση χρηματοδότησης για την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής στα έργα της ενεργειακής μετάβασης.

Το πρώτο ελληνικό Αμοιβαίο Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών, αφενός θα καλύπτει τις ανάγκες σε ίδια κεφάλαια, αφετέρου η παρουσία της NEC ως επενδυτή σε ένα έργο αναμένεται να προσθέσει αυξημένη αξιοπιστία που θα διευκολύνει την πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό για την κάλυψη του υπόλοιπου ποσού της επένδυσης.

Στόχος της NEC είναι να επενδύσεις σε ώριμα προς υλοποίηση έργα (ready to build) πράσινης ενέργειας όπως φωτοβολταϊκά, αιολικά, υδροηλεκτρικά, έργα βιοαερίου, γεωθερμίας, αποθήκευσης ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας.

Επιπλέον το fund φιλοδοξεί να συμμετάσχει σε έργα νέων εφαρμοσμένων τεχνολογιών της ενεργειακής μετάβασης όπως ψηφιοποίηση δικτύων, ηλεκτροκίνηση κλπ.

Το αρχικό κεφάλαιο του fund ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ, ωστόσο αξιοποιώντας την ισχυρή ζήτηση για επενδύσεις στον κλάδο, υπάρχει βάσιμη προσδοκία ότι το υπό διαχείριση κεφάλαιο θα διπλασιαστεί τους επόμενους μήνες.

Έτσι συμπεριλαμβανομένου του τραπεζικού δανεισμού το συνολικό ύψος των έργων που θα χρηματοδοτηθούν, μπορεί να φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται τέλος ότι βασικός επενδυτής στη NEC είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ πρώην ΤΑΝΕΟ) ενώ στο fund, που είναι το πρώτο ελληνικό αμοιβαίο κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών σε υποδομές ενεργειακής μετάβασης, μετέχουν επίσης γνωστά επιχειρηματικά ονόματα καθώς και ξένοι επενδυτές.

Τη διαχείριση της NEC έχει αναλάβει η New Energy Partners , ιδρυτές της οποίας είναι στελέχη της αγοράς με εμπειρία στο χώρο της ενέργειας, των επιχειρηματικών κεφαλαίων και του project finance.