Ως κορυφαίας σημασίας χαρακτήρισε το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στην σημερινή ημερίδα της ΡΑΕ με θέμα «το υβριδικό μοντέλο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Κρήτης κατά τη μεταβατική περίοδο 2021-2023».
Απαριθμώντας τα σημαντικά οφέλη που απορρέουν από την υλοποίηση του μεγάλου έργου της διασύνδεσης, η κα Σδούκου ανέφερε πως η διασύνδεση της Κρήτης θα εξοικονομήσει εκατομμύρια ευρώ στον Έλληνα καταναλωτή μέσω της μείωσης των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).
Ταυτόχρονα, η διασύνδεση της Κρήτης θα συμβάλει τα μέγιστα στην απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου στο νησί, γεγονός που θα επιτρέψει την ανάπτυξη νέων έργων ΑΠΕ, όταν μάλιστα μια σειρά επενδυτές και developers έχουν δείξει υψηλό ενδιαφέρον στον τομέα αυτό. Άλλα οφέλη που προκύπτουν από την υλοποίηση του «έργου των ρεκόρ» είναι η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας τόσο του νησιού όσο και συνολικότερα της χώρας.
Όπως υπογράμμισε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Ενέργειας, οι πρώτες ωφέλειες από την υλοποίηση του έργου της διασύνδεσης θα γίνουν ορατές άμεσα, ωστόσο, θα φανούν πλήρως το 2023 όταν και θα έχει ολοκληρωθεί και το «μεγάλο» καλώδιο της Κρήτης, βάσει χρονοδιαγράμματος του ΑΔΜΗΕ.
Τέλος, ξεχώρισε την συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων για την εκπόνηση του υβριδικού μοντέλου, κάνοντας λόγο για "παράδειγμα" θεσμικής συνεργασίας. Βασική παράμετρος για την επιτυχία του εγχειρήματος υπήρξε η τεχνική επάρκεια των εμπλεκομένων στελεχών από πλευράς Διαχειριστών, του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, στοιχεία που χρειάζεται να ενισχυθούν περαιτέρω, διασφαλίζοντας έτσι την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.
Δαγούμας: Ως ΡΑΕ επιδιώκουμε την ενεργή συμμετοχή στα τεκταινόμενα της αγοράς
Την αποτελεσματική θερμική συνεργασία που προηγήθηκε και κατέληξε σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το υβριδικό μοντέλο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κατά την μεταβατική περίοδο 2021-2023 υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιος Δαγούμας, κατά τον σύντομο χαιρετισμό του.
Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για την σωστή και ολοκληρωμένη ενημέρωση της αγοράς και των συμμετεχόντων για τις αλλαγές που προωθούνται, η ΡΑΕ θα προχωρήσει σε δύο νέες ημερίδες με την πρώτη να αφορά την αγορά φυσικού αερίου και την πλατφόρμα που ετοιμάζει το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Η εν λόγω ημερίδα θα γίνει σε συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ.
Η δεύτερη ημερίδα θα εστιάσει σε ζητήματα market plan, προκειμένου να διερευνηθούν και να κατανοηθούν οι θεσμικές αλλαγές που απαιτούνται προκειμένου να επιτευχθεί η αποτελεσματική εφαρμογή και λειτουργία του target model. Όπως ανέφερε και ο ίδιος, πρόθεση της Αρχής είναι να «είμαστε ενεργοί συμμετέχοντες» στο νέο ενεργειακό περιβάλλον.
Γιαρέντης: Βασικό ζητούμενο ένας ισοσκελισμένος ειδικός "υπολογαριασμός" για την Κρήτη
Η σωστή εκπροσώπηση των παραγωγών ΑΠΕ της Κρήτης και ένας ισοσκελισμένος «υπολογαριασμός» για το νησί αποτελούν τις δύο βασικές στοχεύσεις του ΔΑΠΕΕΠ στην εμπλοκή του για την εκπόνηση του υβριδικού μοντέλου της Κρήτης, όπως υπογράμμισε, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης.
Με άξονα την βιωσιμότητα του Ειδικού Λογαριασμού διαχρονικά, ως όρο για την επενδυτική ασφάλεια, ο κύριος Γιαρέντης επισήμανε πως η παραγωγή πράσινης ενέργειας της Κρήτης θα πρέπει να καλύπτεται «εγχώρια» του νησιού, δηλαδή, από τις πηγές εσόδων που προκύπτουν από το νησί (προμηθευτές) και πηγαίνουν υπέρ ΕΛΑΠΕ. Σε διαφορετική περίπτωση, ο κίνδυνος διολίσθησης του Ειδικού Λογαριασμού, θέτοντας εν αμφιβόλω την επενδυτική ασφάλεια και άρα τους στόχους διείσδυσης ΑΠΕ πανελλαδικά, είναι υπαρκτός. Μόνη λύση και απάντηση, διασφαλίζοντας την ορθή λειτουργία της αγοράς, θα πρέπει να είναι ένας ισοσκελισμένος «υπολογαριασμός» για την Κρήτη.
Ιωάννου: Αναγκαία συνθήκη η διάχυση της γνώσης προς τους συμμετέχοντες
Την δέσμευση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας να συμβάλει με όλα τα μέσα στην επιτυχία του υβριδικού μοντέλου τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΧΕ Γιώργος Ιωάννου, μιλώντας στην ημερίδα της ΡΑΕ.
Σημείωσε πως «η διάχυση της γνώσης είναι πολύ σημαντική ώστε όλοι να μπορούν να κατανοούν τι πρόκειται να συμβεί», αναφερόμενος στις αλλαγές που προωθούνται τόσο ως προς το μοντέλο της Κρήτης όσο και συνολικότερα.