Στη στρατηγική του ΔΕΣΦΑ εν μέσω της ενεργειακής μετάβασης και στο ρόλο του υδρογόνου αναφέρθηκε ο κ. Παναγιώτης Πανούσος, Διευθυντής Ενεργειακής Μετάβασης του ΔΕΣΦΑ, μιλώντας την Πέμπτη στο 3ο φόρουμ Renewable & Storage με θέμα «Νέο περιβάλλον, νέες αγορές, νέοι πρωταγωνιστές στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης» που διοργανώνει το energypress.gr στις 13 και 14 Οκτωβρίου.
Αναφερόμενος στα επενδυτικά πλάνα του Διαχειριστή, ο κ. Πανούσος σημείωσε ότι οι επενδύσεις «κοιτούν προς το μέλλον» όπως αυτό διαμορφώνεται στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης και με τους νέους όρους που θέτουν η εξοικονόμηση ενέργειας, ο εξηλεκτρισμός και τα ανανεώσιμα αέρια.
«Το υδρογόνο θα έχει το ρόλο του στο σύστημα, η αγορά υδρογόνου πρέπει να καλύπτει το κομμάτι της βιωσιμότητας και της αξιοπιστίας και να αναπτυχθεί με έναν οικονομικά συμφέροντα τρόπο για τον καταναλωτή» σημείωσε και πρόσθεσε ότι μελλοντικά θα αναπτυχθεί και το πράσινο υδρογόνο το οποίο βασίζεται στις ΑΠΕ.
Ως προς το ρόλο του ΔΕΣΦΑ, ο κ. Πανούσος τόνισε ότι ναι μεν ο Διαχειριστής θα μεταφέρει το υδρογόνο που θα παράξει η αγορά αλλά όπως τόνισε η εταιρεία θέλει να έχει το ρόλο της στη διαμόρφωση του μελλοντικού πλαισίου. Για το λόγο αυτό ο ΔΕΣΦΑ συμμετέχει στα διεθνής φόρα και στους οργανισμούς ενώ σε εθνικό επίπεδο συμμετέχει στην εθνική επιτροπή που σχεδιάζει τη στρατηγική για το υδρογόνο.
Ο κ. Πανούσος επεσήμανε και το ενδιαφέρον του ΔΕΣΦΑ για το βιομεθάνιο, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει παραγωγή. «Μιλάμε πολύ για υδρογόνο στην Ελλάδα αλλά ξεχνάμε το ρόλο του βιομεθανίου. Προσπαθούμε να αναδείξουμε την αλυσίδα αξίας παραγωγής του βιομεθανίου, μπορεί να παραχθεί σε σημαντικές ποσότητες στη χώρα μας και χωρίς να χρειάζεται μετατροπή το σύστημα μεταφοράς ή η τελική κατανάλωση», τόνισε.
Τέλος, ο κ. Πανούσος σημείωσε ότι η στρατηγική του ΔΕΣΦΑ διαμορφώνεται πλέον μέχρι το 2050 λαμβάνοντας υπ’ όψν όλα τα νέα δεδομένα ενώ αναφέρθηκε και στη συμμετοχή του Διαχειριστή σε σημαντικά έργα που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη του υδρογόνου όπως το White Dragon για παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου.