Χρήστος Πετρόχειλος (Πρόεδρος ΣΠΕΒ): Για κάθε μονάδα βιοαερίου ισχύος 1 MW αντιστοιχούν 40 νέες θέσεις εργασίας– Τεράστιο το οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος για τις τοπικές κοινωνίες
Στα πολλαπλάσια οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη που μπορεί να έχει η ανάπτυξη μονάδων βιοαερίου ανά την επικράτεια της χώρας και ιδιαίτερα όπου συγκεντρώνεται πρώτη ύλη για τις μονάδες αυτές (περιοχές με έντονη κτηνοτροφική δραστηριότητα) αναφέρθηκε o Διευθύνων Σύμβουλος της KieferTEK ΕΠΕ και Πρόεδρος του ΣΠΕΒ (Σύνδεσμος Παραγωγών και Υποστηρικτών Έργων Βιοαερίου), Χρήστος Πετρόχειλος από το βήμα του συνεδρίου «Renewable&StorageForum», την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021.
Μια μονάδα βιοαερίου δύναται να αδρανοποιήσει 100.000 τόνους αποβλήτων, ενώ ταυτόχρονα μέσω της αναερόβιας χώνευσης παράγεται θέρμανση και ηλεκτρισμός. Η θέρμανση μπορεί να αξιοποιηθεί στη συνέχεια σε υδροπονικό θερμοκήπιο, δίνοντας συνέχεια στην κυκλικότητα της διαδικασίας, καθώς και τα στοιχεία του βιοαερίου μπορούν να αξιοποιηθούν κατά την παραγωγική διαδικασία του θερμοκηπίου.
Από το 2015 μέχρι σήμερα έχουν αναπτυχθεί συνολικά μόλις 40 MW νέων μονάδων βιοαερίου, όταν η χώρα θα μπορούσε να διαθέτει έργα συνολικής ισχύος μισού γιγαβάτ, αναδεικνύοντας τις σημαντικές καθυστερήσεις που σημειώνονται. Η «ολιγωρία» που παρουσιάζεται στην ανάπτυξη των δικτύων ώστε να διατεθεί νέος ηλεκτρικός «χώρος», καθώς και στην λήψη μέτρων στήριξης από την Πολιτεία συνηγορούν, όπως ανέφερε ο κύριος Πετρόχειλος, σε αυτές τις καθυστερήσεις, στερώντας σημαντικά οφέλη και προοπτικές ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες. Ενδεικτικό είναι πως για κάθε μονάδα βιοαερίου ισχύος 1 MW αντιστοιχούν 40 νέες θέσεις εργασίας.
Ο πρόεδρος του ΣΠΕΒ υπογράμμισε την ανάγκη το Υπουργείο να αναλάβει δράση, ξεκινώντας από την διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου ώστε οι μονάδες βιοαερίου να μπορούν να μετέχουν ως μονάδες αποθήκευσης στο ηλεκτρικό σύστημα. Οι μονάδες βιοαερίου διαθέτουν «ανταγωνιστικό» πλεονέκτημα έναντι άλλων μορφών πράσινης ενέργειας, καθώς λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο και επομένως μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στην αντιμετώπιση της στοχαστικότητας που διακρίνει τις άλλες τεχνολογίες.
Ένα ακόμη μέτρο που κρίνεται αναγκαίο για την ανάπτυξη νέων μονάδων είναι η θέσπιση προτεραιότητας ως προς την σύνδεση τους στο δίκτυο. Τα έργα αναβάθμισης του δικτύου θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα καθώς η κατάσταση στο δίκτυο είναι οριακή, ιδίως σε ό,τι αφορά τη μέση τάση.
Πρόσθεσε ακόμη πως πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας προς επιτάχυνση αυτής, λαμβάνοντας υπόψη ότι η διακύμανση των τιμών, ιδιαίτερα στην ανοδική τους πορεία όπως συμβαίνει την τρέχουσα περίοδο, καταλήγει να απειλεί την βιωσιμότητα των businessplan επενδύσεων που έχουν εκκινήσει την εκπόνησή τους σχεδόν 7 χρόνια πριν.
Τέλος, ο κ. Πετρόχειλος αναφέρθηκε στην αγορά των σταθμών ηλιακής ενέργειας και τις χαμηλές τιμές που επιτεύχθηκαν στις πρόσφατες ανταγωνιστικές διαδικασίες, όπου αναδεικνύεται πως δεν υφίσταται σύγκριση μεταξύ μεγάλων και μικρών ή μεσαίων έργων από την άποψη του κόστους. Σίγουρα είναι μικρότερο στην πρώτη περίπτωση και επομένως η πρόβλεψη μικρών ή μεσαίων έργων στο ηλεκτρικό δίκτυο πρέπει να συνδυαστεί με συγκεκριμένα μέτρα στήριξης από την Πολιτεία, διαφορετικά απειλούνται με βίαιο εξοβελισμό.
Σχετικά με την Kiefer ΤΕΚ ΕΠΕ
Η KieferTEK είναι μια κατασκευαστική εταιρεία Μονάδων Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές με ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων σε έργα φωτοβολταϊκής τεχνολογίας, αιολικών, μικρών υδροηλεκτρικών και βιοαερίου. Δραστηριοποιείται σε 18 διαφορετικές περιοχές σε ολόκληρη την Ελλάδα. Έχει κατασκευάσει έργα όλων των τεχνολογιών ισχύος 150 MW και διαθέτει 120 άτομα ανθρώπινο δυναμικό.