Η επικείμενη νομοθέτηση του θεσμικού πλαισίου για τα υπεράκτια αιολικά ήταν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης εκπροσώπων του τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, μετά από σχετικό της αίτημα. Από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία συμμετείχαν οι Γιώργος Σγούρος και Μαρτίνος Γκαίτλιχ και από τον Τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι Σωκράτης Φάμελλος, Ρένα Δούρου, Γιώργος Χονδρός και συνεργάτες του τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα, τα δύο μέρη μοιράστηκαν την κοινή τους ανησυχία ότι η επικείμενη ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών κινδυνεύει να ακολουθήσει το προηγούμενο, στρεβλό μοντέλο στο χερσαίο χώρο, με τις ίδιες ελλείψεις που έχει οδηγήσει σε σοβαρές κοινωνικές εντάσεις και συγκρούσεις, αλλά και σε πλείστα περιβαλλοντικά ζητήματα όσον αφορά στην προστασία της βιοποικιλότητας. Και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, οφείλει όμως να συνδυαστεί και να συνδυαστεί με τις ανάγκες προστασίας της βιοποικιλότητας.
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στάθηκαν στα προβλήματα που έχουν πλέον μεγιστοποιηθεί στο χερσαίο χώρο, με την καθυστέρηση αναθεώρησης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ και ολοκλήρωσης των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ) για τις περιοχές προστασίας Natura 2000. Η καθυστέρηση αυτή, σε συνδυασμό με την προηγούμενη εμπειρία από το μπάχαλο στην αγορά έργων ΑΠΕ που δημιούργησε η δήθεν απλοποίηση Χατζηδάκη με τον Ν.4685/2020, έχουν δημιουργήσει ιδιαιτέρως κακό προηγούμενο σχετικά με το πώς η κυβέρνηση ΝΔ αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη και τη χωροθέτηση των ΑΠΕ.
Ειδικότερα για το αναμενόμενο θεσμικό πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά στο θαλάσσιο χώρο, από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισημάνθηκε ο κίνδυνος νομοθέτησης ενώ δεν έχει προχωρήσει στοιχειωδώς ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, ο οποίος, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2021 και δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί ούτε οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις θαλάσσιες περιοχές του δικτύου Natura 2000, πολύ δε περισσότερο δεν υπάρχουν τα αναγκαία ΠΔ. Από την άλλη, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει καταθέσει καμία πρόταση για την αύξηση της έκτασης των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών στο 30% έως το 2030, σύμφωνα με την Ευρ. Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα, και γενικά έχει αφήσει χωρίς σχέδιο όλα τα θέματα της θαλάσσιας περιβαλλοντικής πολιτικής.
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμαναν τον κίνδυνο, ως αποτέλεσμα αυτών των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το θεσμικό πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά να εργαλειοποιηθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη σαν ένα ακόμη επικοινωνιακό πυροτέχνημα, για να δείξει πράσινο προσωπείο και να αποφορτίσει, πρόσκαιρα, αντιδράσεις στη χωροθέτηση των ΑΠΕ στο χερσαίο χώρο. Όμως, χωρίς κανόνες και επιστημονική βάση για την προστασία της βιοποικιλότητας και χωρίς ολοκληρωμένο σχεδιασμό στο θαλάσσιο χώρο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρεθούμε και πάλι αντιμέτωποι με τα ίδια και μεγαλύτερα προβλήματα, πλέον και στο θαλάσσιο χώρο, και να οδηγηθούμε σε νέες συγκρούσεις για θέματα χωροθέτησης ΑΠΕ, δυναμιτίζοντας ξανά έναν από τους βασικούς πυλώνες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Τα δύο μέρη συμφώνησαν τέλος η σχετική συζήτηση να συνεχιστεί και να διευρυνθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.