Το 2023 θα επιστρέψουν οι τιμές του ρεύματος στα επίπεδα του 2019, όπως εκτιμούν πηγές της διοίκησης της δημόσιας εταιρείας
Την ισχυρή της ανθεκτικότητα απέναντι στις πρωτόγνωρες προκλήσεις της ενεργειακής κρίσης αναμένεται να φανερώσουν τα οικονομικά μεγέθη της ΔΕΗ για το 2021.
Σύμφωνα με πηγές της εισηγμένης τα αποτελέσματα της για το 2021 κινήθηκαν κοντά στον στόχο που είχε θέσει η διοίκηση κατά το εννιάμηνο και έβλεπε την επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) στα 885 εκατ. ευρώ. Για το 2022 οι ίδιοι κύκλοι προβλέπουν υψηλότερη κερδοφορία και συνολικά πολύ καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα.
Τα έσοδα της ΔΕΗ φέτος αναμένεται να ενισχυθούν και από την καταβολή του ποσού των 1,3 δισ. ευρώ από τη Maquarie για την εξαγορά του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Η συναλλαγή αναμένεται να κλείσει περί τα τέλη του τρέχοντος μήνα.
Πρώτη προτεραιότητα για τη διοίκηση της ΔΕΗ κατά τη φετινή χρονιά είναι η στήριξη των πελατών της απέναντι στο κύμα των αυξήσεων. Οπότε κατά τις πληροφορίες, η εταιρεία θα συνεχίσει την εκπτωτική πολιτική η οποία σε συνδυασμό με τις επιδοτήσεις της πολιτείας μετριάζουν τις ανατιμήσεις της κιλοβατώρας.
Πάντως, η διοίκηση της ΔΕΗ, δεν φαίνεται προσώρας να ανησυχεί για ενδεχόμενη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μάλιστα στελέχη της εταιρείας κάνουν γνωστό πως για το 2021, σε μία χρονιά κατά την οποία το δεύτερο εξάμηνο κυριάρχησαν οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος, οι υπερήμερες υποχρεώσεις νοικοκυριών κι επιχειρήσεων εμφάνισαν μείωση.
Η εισηγμένη θα συνεχίσει και φέτος της στρατηγική του hedging, της αντιστάθμισης κινδύνων με κατάλληλους χειρισμούς τόσο σε επίπεδο εισαγωγών ρεύματος όσο και στην παραγωγή με το φυσικό αέριο και τα δικαίωματα εκπομπών αέριων ρύπων.
Οι τιμές
Πηγές της διοίκησης της ΔΕΗ, εκτιμούν πως, εντός του 2022, θα αποκλιμακωθούν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, ο περασμένος μήνας, ο Ιανουάριος, ήταν ο δυσκολότερος.
Ωστόσο σε καμία περίπτωση, σύμφωνα με όσα προβλέπουν, δεν πρόκειται οι τιμές να επιστρέψουν στα πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα του 2020.
Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις, κατά τις εκτιμήσεις στελεχών της διοίκησης της ΔΕΗ, αναμένεται το 2023 να δουν τιμές χονδρεμπορικής στα επίπεδα του 2019, δηλαδή στα 65 με 70 ευρώ/MWh.
Η Πτολεμαϊδα 5
Στις προτεραιότητες της διοίκησης της ΔΕΗ συμπεριλαμβάνεται επίσης και η λειτουργία της λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαϊδα 5». Η δοκιμαστική λειτουργία του νέου εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής αναμένεται εντός του καλοκαιριού με την εμπορική να σηματοδοτείται προς τα τέλη του 2022 με αρχές του 2023.
Η διοίκηση φέρεται επίσης αποφασισμένη να μετατρέψει τη μονάδα, ώστε από το 2025 να παράγει ρεύμα με καύσιμο το φυσικό αέριο. Κόντρα μάλιστα στα νέα δεδομένα που φέρνει το Taxonomy της Ε.Ε. για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο. Στελέχη της εταιρείας θεωρούν πως μπορεί μεν τα όρια που θέτει το νέο πλαίσιο στις εκπομπές CO2 να κάνουν δυσμενέστερη τη χρηματοδότηση των νέων μονάδων, ωστόσο όπως σημειώνουν το Taxonomy πιέζει την αγορά για καθαρότερες τεχνολογίες όπως το υδρογόνο. Κάτι για το οποίο η ΔΕΗ προετοιμάζεται μετά και τη συνεργασία που ανακοίνωσε με τη Motor Oil.
Τα Βαλκάνια
Η διοίκηση της ΔΕΗ, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι βαλκανικές αγορές εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, συνεχίζει το σκανάρισμα τους για την υλοποίηση της στρατηγικής των εξαγορών.
Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία έχει εντοπίσει πιθανούς στόχους, και κυρίως σε χαρτοφυλάκια ΑΠΕ, σε Βουλγαρία και Ρουμανία ωστόσο θα είναι σε θέση για τις τελικές κινήσεις και πιθανόν και ανακοινώσεις προς το τέλος του 2022.
Χρήστος Κολώνας / ot.gr