Βασική παράμετρος για την περαιτέρω διείσδυση της αιολικής ενέργειας συνιστά η κυκλική οικονομία και η ανακύκλωση ανεμογεννητριών, όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας νωρίτερα στην διαδικτυακή εκδήλωση της ΕΛΕΤΑΕΝ με θέμα «Αιολική Ενέργεια και κυκλική οικονομία: Ανακύκλωση ανεμογεννητριών».
Ειδικότερα, επισήμανε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου επεξεργάζονται το σχετικό ζήτημα τόσο ως προς το κατάλληλο μοντέλο που πρόκειται να υιοθετηθεί προς αντιμετώπιση του ζητήματος «τι γίνεται με τις ανεμογεννήτριες μετά το πέρας λειτουργίας τους» όσο και ως προς το νομοθετικό πλαίσιο που θα καθορίζει τις υποχρεώσεις των συμμετεχόντων και ενδιαφερομένων.
Επιπρόσθετα, η κα. Σδούκου υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα κομβικό ζήτημα με δεδομένο πως η ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας ακολουθεί και αναγνωρίζει τις διεθνείς τάσεις όπως αποτυπώνονται και στα νούμερα με τις εκτιμήσεις για τις επενδύσεις σε αιολικά πάρκα, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας, να φτάνουν τα 1.6 τρις ευρώ μέχρι το 2030 και να αντιπροσωπεύουν ισχύ 180 GW μέχρι το 2025 και 280 GW μέχρι το 2030. Κατά συνέπεια τίθεται με επιτακτικό τρόπο το ζήτημα της διαχείρισης των αιολικών πάρκων που κλείνουν τον «κύκλο ζωής τους», με δεδομένο ότι οι στόχοι για την ενέργεια και το κλίμα τόσο προς το 2030 όσο και προς το 2050 επιτάσσουν την περαιτέρω και μάλιστα σημαντική, αύξηση της διείσδυσης των αιολικών μονάδων.
Η υφιστάμενη τεχνολογία επιτρέπει την ανακύκλωση μιας ανεμογεννήτριας σε ποσοστό 85-90% με κύρια πρόκληση να παραμένει το κομμάτι των πτερυγίων. Όπως ανέφεραν και άλλοι ομιλητές στην εκδήλωση, καθώς και ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Λαδακάκος, αν και ακόμη δεν υπάρχει μια «οριστική» απάντηση από πλευράς επιστημονικής κοινότητας, ωστόσο, γίνονται σημαντικές έρευνες στον τομέα, φιλοδοξώντας σύντομα (μέχρι το 2030) να υπάρξουν απτά αποτελέσματα.
Τέλος, η κα Σδούκου ανέφερε πως μέσα στο προσεχές διήμερο ή το αργότερο μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το δεύτερο σκέλος του νέου θεσμικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, το οποίο αφορά την απλοποίηση και συντόμευση της αδειοδοτικής διαδικασίας.
Ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Πέτρος Βαρελίδης αναφέρθηκε εκτενέστερα στον υφιστάμενο σχεδιασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το θέμα. Ο προσανατολισμός του Υπουργείου ως προς το πιο πρόσφορο μοντέλο είναι βάσει της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» και επομένως καταρτίζει μια μελέτη προκειμένου να διαπιστωθεί η βιωσιμότητα μιας τέτοιας λύσης και στη συνέχεια να περιγραφούν τα νομοθετικά «βήματα» που πρέπει να γίνουν.
Πρόσθεσε ακόμη πως ως Υπουργείο, επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί με ένα ισορροπημένο τρόπο το ζήτημα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε προστατευόμενες περιοχές όπου υπάρχουν σημαντικές αντιδράσεις από δήμους και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Υπό εξέταση βρίσκονται τα ζητήματα περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ώστε να διαμορφωθεί ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό πλαίσιο. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «όπου πρέπει να λέμε ΝΑΙ να το λέμε γρήγορα και με νομική ασφάλεια, και όπου πρέπει να λέμε όχι να το λέμε επίσης γρήγορα και με την ανάλογη νομική ασφάλεια».
Τέλος, ο κύριος Γιάννης Γιαρέντης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο ζήτημα της απολιγνιτοποίησης, επισημαίνοντας πως σε αντίθεση με όσους λένε πως ήρθε νωρίς, αυτή ήρθε αργά, καθώς αν η υφιστάμενη εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ της χώρας ήταν τέτοια πριν πέντε χρόνια, δεν θα είχαμε την σημερινή εικόνα σε ότι αφορά το ενεργειακό κόστος.