Πριν από ένα χρόνο με νομοθετική ρύθμιση το ΥΠΕΝ αύξησε το περιθώριο ισχύος για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών στις συγκεκριμένες κορεσμένες περιοχές. Συγκεκριμένα προχώρησε σε αύξηση ισχύος 86 MW στην Πελοπόννησο, 45 MW στις Κυκλάδες, 40 MW στην Εύβοια και 140 MW στην Κρήτη. Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο θα μπορεί να υποβάλει μόνο μία αίτηση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος μέχρι 400 kW. Στην ίδια νομοθετική ρύθμιση προβλεπόταν πως η υποβολή των σχετικών αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους θα γίνεται μέσω κατάλληλου πληροφοριακού συστήματος που θα υλοποιήσει ο ΔΕΔΔΗΕ.
Παράλληλα, ορίστηκε η υποχρέωση προσκόμισης εγγυητικής επιστολής για την έκδοση Βεβαίωσης Παραγωγού ή Βεβαίωσης Ειδικών Έργων. Το ύψος της εγγυητικής επιστολής ορίζεται στα 35.000€/MW. Η Εγγυητική Επιστολή θα αποτελεί προαπαιτούμενο για την έκδοση της Βεβαίωσης και θα επιστρέφεται στον ενδιαφερόμενο με την υποβολή στον αρμόδιο Διαχειριστή πλήρους αιτήματος χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης. Η εγγυητική επιστολή σε κάθε περίπτωση θα επιστρέφεται με την υποβολή αίτησης για χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης.
Όπως επισημαίνει στέλεχος της αγοράς στο iEnergeia.gr η καθυστέρηση είναι αδικαιολόγητη καθώς έχει περάσει ένας χρόνος από τη ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης. Το υπουργείο επεσήμανε τότε πως το αργότερο τον Οκτώβριο(2021) θα έβγαινε η υπουργική απόφαση.
Ερώτημα παραμένει βέβαια πόσο χρονικό διάστημα θα δοθεί στους επενδυτές προκειμένου να μπορούν να προετοιμαστούν για να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί και το νομοσχέδιο που αφορά την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων των ΑΠΕ στο οποίο προβλέπεται πως η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς εγκατεστημένης ισχύος μικρότερης ή ίσης του 1 MW επιτρέπεται σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας.