Μάλιστα πρόσφατα έδωσε νέα παράταση και έτσι η καταληκτική ημερομηνία παράδοσης του από την ανάδοχο εταιρεία είναι στις 13/4/23. Παράλληλα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέθεσε σε εξωτερικό σύμβουλο την παρακολούθηση του έργου.
Πηγές του ΥΠΕΝ, αναφέρουν πάντως πως έχουν παραδοθεί κάποια από τα τεύχη του έργου. Ανάμεσα στους στόχους που έθεσε η ηγεσία του υπουργείου είναι η αναθεώρηση των κανόνων σε σχέση με το τοπίο, ώστε να είναι εφικτή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, ενώ θα επανεξεταστούν οι όροι εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε μικρά νησιά και ψηλά βουνά. Επίσης, θα ενσωματωθούν κανόνες για το υδρογόνο και για την αποθήκευση ενέργειας. Να σημειωθεί πως η Κομισιόν ζητά την απλοποίηση των διαδικασιών και να οριστούν περιοχές που εκ των προτέρων θα επιτρέπονται ΑΠΕ.
Να τονιστεί ακόμα πως το προηγούμενο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ είχε εγκριθεί το 2008. Έκτοτε ξεκίνησε μια διαδικασία αναθεώρησης του από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το Φεβρουάριο του 2019 με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης 18 μηνών. Η συνέχεια γνωστή με το έργο να μην έχει παραδοθεί.
Κριτική σε σχέση με την καθυστέρηση παράδοσης του έργου άσκησε χθες η αξιωματική αντιπολίτευση δια των αρμόδιων τομεαρχών κ. Σωκράτη Φάμελλου και κα Πέτης Πέρκας. Συγκεκριμένα τονίζουν πως «η κυβέρνηση που επαίρεται ότι την ενδιαφέρει η ανάπτυξη των ΑΠΕ και πλασάρεται ως πράσινη, καθυστερεί ακόμα μια φορά τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό, αφήνοντας και άλλο περιθώριο για τη χωροθέτηση ΑΠΕ με όρους «φαρ ουέστ».