Όπως αναφέρει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στην απόφασή της 488/2022 «στην ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. εντάσσεται η προώθηση νέων τεχνολογιών, οι οποίες θα υποστηρίξουν τη λειτουργία των ηλεκτρικών συστημάτων υπό υψηλή διείσδυση ΑΠΕ, όπως είναι τα συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία θεωρούνται απολύτως αναγκαία για την επίτευξη υψηλών διεισδύσεων, ιδίως σε μικρά και απομονωμένα ηλεκτρικά συστήματα, καθώς και τα έξυπνα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης».
Ο υβριδικός σταθμός Αστυπάλαιας θα πρέπει να αποτελείται από Φωτοβολταϊκό Σταθμό ισχύος τουλάχιστον 3 MW και συστήματος αποθήκευσης συσσωρευτών τεχνολογίας ιόντων λιθίου καθαρής χωρητικότητας τουλάχιστον 7,2 MWh.
Σύμφωνα με την απόφαση οι συµµετέχοντες στο διαγωνισμό πρέπει να διαθέτουν αποδεδειγμένη εμπειρία στην ανάπτυξη και λειτουργία υβριδικών έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που εγκαθίστανται και λειτουργούν σε αυτόνομα δίκτυα. Ειδικότερα, «θα πρέπει να διαθέτουν εμπειρία είτε στην ανάπτυξη και λειτουργία ενός υβριδικού έργου ΑΠΕ - αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 1000 kW ή μεγαλύτερης, σε αυτόνομο ηλεκτρικό σύστημα. Επίσης, στην ανάπτυξη και λειτουργία ενός φωτοβολταϊκού σταθμού εγκατεστημένης ισχύος 1000 kW ή μεγαλύτερης και ενός ολοκληρωμένου συστήματος αποθήκευσης τεχνολογίας συσσωρευτών ιόντων λιθίου, εγκατεστημένης δυναμικότητας 1000 kW και 1000 kWh κατ΄ ελάχιστον, περιλαμβανομένου συστήµατος διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας (EMS)».
Το έργο αναμένεται να «τρέξει» σε δύο φάσεις. Η «Α’ Φάση» αποσκοπεί στην υλοποίηση µονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και υποδομών διαχείρισης που θα επιτρέψουν να επιτευχθεί διείσδυση ΑΠΕ κατ’ ελάχιστον ίση µε το 50% της ετήσιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας του ηλεκτρικού συστήματος της νήσου Αστυπάλαιας.
Η Β’ φάση του έργου αποβλέπει «στην αύξηση του επιπέδου διείσδυσης ΑΠΕ σε ποσοστό τουλάχιστον 80% της ετήσιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας του τοπικού συστήματος, συνυπολογίζοντας την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ που είναι ήδη εγκαταστημένοι και λειτουργούν στη νήσο. Στην απόφαση προβλέπεται πως για την αύξηση της διείσδυσης ΑΠΕ προβλέπεται πλέον η συστηματική διακοπή της λειτουργίας των θερµικών µονάδων υπό την προϋπόθεση εξασφάλισης της απρόσκοπτης και οµαλής τροφοδότησης του ηλεκτρικού συστήματος».