Ανάμεσα στις δράσεις, όπως επισημαίνουν φορείς και αναλυτές, είναι μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας. Σε παλαιότερη έρευνα(2018) που είχε πραγματοποιήσει το ΙΝΖΕΒ – Ινστιτούτο Κτιρίων Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης και το ίδρυμα ΧAΪΝΡΙΧ ΜΠΕΛ, το 39,5% των ερωτηθέντων στη χώρα μας απαντούσε πως είναι πολύ ή αρκετά εξοικειωμένος/η με την έννοια της ενεργειακής φτώχειας, ενώ το 30,2% των ερωτηθέντων απαντούσε πως νιώθει, πολύ συχνά έως συχνά, άβολα λόγω του κρύου και της ζέστης. Τα δεδομένα βέβαια έχουν αλλάξει, εξαιτίας και της ενεργειακής κρίσης. Στη χώρα μας πέρα από το πρόγραμμα «εξοικονομώ» στις κατοικίες υπάρχουν και άλλα προγράμματα στήριξης των πολιτών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Παράλληλα, υπάρχουν δράσεις που στοχεύουν στην ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων από δήμους, με στόχο να ευνοηθούν από τη διαδικασία και πολίτες που δεν μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες.
Ανάμεσα στα προγράμματα το Powerpoor που ξεκίνησε το 2020 και συντονίζεται από το ΕΜΠ με στόχο να βοηθήσει τους πολίτες να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα ενεργειακής φτώχειας. Όπως εξήγησε η συντονίστρια του έργου κα Ελένη Κανέλλου μιλώντας χθες σε διαδικτυακή εκδήλωση/συζήτηση με θέμα «Eνεργειακή Φτώχεια και Ενεργειακές Κοινότητες» έχει δημιουργηθεί το εργαλείο power target σύμφωνα με το οποίο εάν ένα νοικοκυριό χρησιμοποιεί το 10 % του εισοδήματος του για κάλυψη των αναγκών ενέργειας θεωρείται ενεργειακά φτωχό. Στο πλαίσιο αυτό όπως ανέφερε λειτουργεί μια ομάδα ατόμων που θέλουν να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες παρέχοντας τους συμβουλές για την εξοικονόμηση ενέργειας ή προτείνοντας τους να στήσουν μια ενεργειακή κοινότητα. Παράλληλα, υπάρχουν δήμοι με γραφεία αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας. Συγκεκριμένα οι δήμοι: Μεσσήνης, Θεσσαλονίκης και ο Δήμος Σουλίου.
Επιπλέον με βάση το πρόγραμμα Gongregate που είναι μια πρωτοβουλία του γερμανικού υπουργείου ενέργειας, έχει δρομολογηθεί η στήριξη τριών δήμων στη χώρα μας με σκοπό τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων, με τη συμμετοχή πολιτών. Σύμφωνα με την κα Αλίς Κοροβέση, Διευθύνουσα Σύμβουλος του INZEB η δράση αφορά τρεις διαφορετικές περιοχές και συγκεκριμένα τα Φάρσαλα, όπου δημιουργήθηκε μια ενεργειακή κοινότητα αποτελούμενη από το δήμο και θα πλαισιώνεται από αγρότες και νοικοκυριά. Στόχος η κατασκευή ενός Φ/Β πάρκου, ισχύος 1MW, με την παραγόμενη ενέργεια να διαμοιράζεται μέσω εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού. Δεύτερος στόχος η συγκρότηση ενός γραφείου ενεργειακής απόδοσης, που θα βοηθήσει πολίτες να κάνουν έργα εξοικονόμησης ενέργειας. Επίσης, στους δήμους Φαρσάλων και Παύλου Μελά θα συγκροτηθούν ενεργειακές κοινότητες με μπροστάρηδες τους δήμους, όπου θα συμμετέχουν όμως και οι δημοτικές επιχειρήσεις, αλλά και οι επιτροπές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το αρχικό σχέδιο περιλαμβάνει εγκατάσταση φ/β στις στέγες σχολείων αλλά και στα δημοτικά κτίρια. Σε δεύτερο στάδιο στόχος είναι να προσελκύσουν οι ενεργειακές κοινότητες περισσότερους ενδιαφερόμενους οι οποίοι, είτε διαθέτοντας κτίρια, είτε γη να βοηθήσουν στην επέκταση της εγκατεστημένης ισχύος.