Στο Forum, που διοργανώθηκε για 6η συνεχή χρονιά από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας, έδωσαν το παρόν διακεκριμένοι ομιλητές από τον πολιτικό και τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.
Ο κος Χαντάβας, τόνισε -μεταξύ άλλων- πως η πρωτοφανής ενεργειακή κρίση που βιώνουμε, και η οποία αναμένεται να κορυφωθεί τους επόμενους μήνες, χρήζει αναγκαία τη λήψη σοβαρών πολίτικών αποφάσεων, ώστε να επιταχυνθούν τα έργα ΑΠΕ. Ακόμη, ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν έλαβε έγκαιρα κρίσιμα μέτρα γι’ αυτό και η πρόοδος στον τομέα των ΑΠΕ δεν ήταν η αναμενόμενη. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Αν είχαμε υποδομές ΑΠΕ και ένα θεσμικό πλαίσιο νωρίτερα, σήμερα η κατάσταση θα ήταν καλύτερη. Από την άλλη πλευρά, ποτέ δεν είναι αργά για να προχωρήσουμε άμεσα σε μια περίοδο κατά την οποία οι ΑΠΕ θα παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Και αυτό γιατί μπορούν να διασφαλίσουν γεωπολιτική αυτονομία εξασφαλίζοντας παράλληλα χαμηλό κόστος για τον καταναλωτή. Σημαντικό είναι, επίσης, το γεγονός πως η Ελλάδα αποτελεί πλέον ισχυρό πόλο έλξης επενδυτών κάτι που κάνει αναγκαίες τις επενδύσεις σε νέα, υβριδικά κυρίως, έργα με έμφαση στις νέες τεχνολογίες».
Παράλληλα, ο κ. Χαντάβας υπογράμμισε ότι η ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με τις δυσμενείς γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, καθιστούν την απανθρακοποίηση μονόδρομο, ενώ συνέχισε επισημαίνοντας την σημαντική συμβολή των ΑΠΕ σε αυτή την μετάβαση. Επιπλέον, δήλωσε: «Η επίτευξη ασφαλούς ένταξης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, θα επιτευχθεί αναβαθμίζοντας και ενισχύοντας τα δίκτυα διανομής και μεταφοράς, ανανεώνοντας τον εξοπλισμό των υφιστάμενων ΑΠΕ ώστε να αυξηθεί η παραγόμενη ενέργεια (RepoweringEU), καθώς και μέσω της υβριδοποίησης. Η αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ θα συμβάλλει καθοριστικά στη συγκράτηση των τιμών προς όφελος των καταναλωτών». Ο κ. Χαντάβας έκανε σαφές πως οι μονάδες που συνδυάζουν ΑΠΕ και αποθήκευση με δυνατότητα απορρόφησης από το δίκτυο συμβάλλουν σημαντικά στην ευστάθεια και επάρκεια του δικτύου και αποτελούν επενδυτική προτεραιότητα.
Ο Επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power, τέλος, έκανε ειδική μνεία μετά από σχετική ερώτηση για τον σημαντικό ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει η χρήση του υδρογόνου στην απανθρακοποίηση. «Το υδρογόνο θα παίξει σίγουρα καίριο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση. Πρέπει να κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να ενισχύσουμε και να εξελίξουμε τα ελληνικά ενεργειακά δίκτυα διανομής μέσω της εγκατάστασης των απαραίτητων υποδομών για την αποθήκευση ενέργειας. Επίσης, πρέπει να στοχεύσουμε σε έργα που ενσωματώνουν νέες τεχνολογίες, κάτι που η ΕNEL έχει ήδη δρομολογήσει στην Ελλάδα, θέτοντας ως βασική της προτεραιότητα την άμεση υλοποίηση τους», ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του.