Την επισήμανση αυτή κάνει η WindEurope. Ο οργανισμός αποδίδει την πτώση στις παραγγελίες στις πληθωριστικές πιέσεις αλλά και στην αβεβαιότητα σχετικά με τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην ενεργειακή αγορά.
Οι παραγγελίες για νέες ανεμογεννήτριες στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 36% σε ετήσια βάση στα 2 GW τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη Wind Europe.Εννέα ευρωπαϊκές χώρες υπέβαλαν παραγγελίες ανεμογεννητριών το τρίτο τρίμηνο, επικεντρωμένες στα χερσαία αιολικά έργα. Η Φινλανδία παρήγγειλε τη μεγαλύτερη νέα ισχύ με 322 MW, ακολουθούμενη από τη Σουηδία και τη Γερμανία.
Οι συνολικές παραγγελίες το 2022 φτάνουν στα 7,7 GW, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. Η ΕΕ έχει θέσει στόχο να φτάσει τα 510 GW αιολικής ενέργειας έως το 2030, κάτι που θα απαιτούσε την εγκατάσταση αιολικής ισχύος 39 GW κάθε χρόνο μέχρι το 2030, επισήμανε η Wind Europe. «Με τον τρέχοντα ρυθμό παραγγελιών στροβίλων, η Ευρώπη θα υστερούσε πολύ σε αυτόν τον στόχο», πρόσθεσε.
Προτάσεις για επιτάχυνση των αδειών για νέα έργα
Mάλιστα η Wind Europe προτείνει τη σταδιακή αλλαγή στην πολιτική της ΕΕ με τις ΑΠΕ. Στο επίκεντρο βρίσκεται η επιτάχυνση των αδειών για νέα έργα, η οποία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα δύο χρόνια από τη στιγμή που υποβάλλεται η πρώτη αίτηση άδειας και συνάμα να δώσει στους επενδυτές ορατότητα για τα μελλοντικά έσοδα.
Η δεύτερη πρόταση αφορά στην πολιτική στήριξης για την επέκταση της ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού την τρέχουσα χρονική περίοδο, λόγω του υψηλού κόστους στις πρώτες ύλες, τα εξαρτήματα και τη διεθνή ναυτιλία.
Υπενθυμίζεται ότι η WindEurope έχει κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη συνεισφορά που θα μπορούσε να έχει η Ελλάδα στην αιολική και δη στην πλωτή βιομηχανία της Ευρώπης. Όπως έχει σημειώσει αναλύοντας το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά, «η Ελλάδα έχει σήμερα εγκατεστημένα 4,5 GW αιολικής ενέργειας, όλα χερσαία, καλύπτοντας περισσότερο από το 18% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Όμως, το δυναμικό της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερο, ιδίως για την υπεράκτια αιολική ενέργεια, τονίζεται στην ανάλυση.
Δεδομένων των χαρακτηριστικών της ελληνικής ακτογραμμής με βάθη νερού άνω των 50 μέτρων, μεγάλο μέρος των 2 GW που η Ελλάδα στοχεύει να κατασκευάσει έως το 2030 θα είναι πλωτά υπεράκτια αιολικά. Επομένως, ο ελληνικός νόμος για την υπεράκτια αιολική ενέργεια αποτελεί μια ακόμη ώθηση για την πλωτή υπεράκτια αιολική βιομηχανία της Ευρώπης. Σήμερα η Ευρώπη διαθέτει μόλις πάνω από 100 MW πλωτής αιολικής ενέργειας σε τέσσερα έργα που λειτουργούν στη Σκωτία, την Πορτογαλία και τη Νορβηγία.»
Χάρη στους καλούς αιολικούς πόρους γύρω από την ελληνική χερσόνησο, η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα μπορούσε να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην παροχή καθαρής και αξιόπιστης ενέργειας στα περισσότερα από 150 κατοικημένα ελληνικά νησιά, επισημαίνεται από τη WindEurope. Τέλος, σημειώνει ότι η ταχύτητα με την οποία θα υλοποιηθούν τα θαλάσσια αιολικά θα εξαρτηθεί από την έγκαιρη έκδοση των απαιτούμενων αποφάσεων, από την επαρκή ορατότητα για τους επενδυτές, καθώς και από τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών που επιτρέπουν την αποδοτική ανάπτυξη έργων και μεγιστοποιούν την ελκυστικότητα.