Την ανάγκη συμμετοχής όλων των τεχνολογιών των ΑΠΕ, από τη γεωθερμία μέχρι τα μικρά υδροηλεκτρικά στο ενεργειακό μείγμα επεσήμαναν ομιλητές σε συνέδριο που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Εργαστηρίου Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης του ΕΜΠ και της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με θέμα την κλιματική αλλαγή, την ενεργειακή μετάβαση και την ενεργειακή κρίση.
Σύμφωνα με τον κ. Αλέξανδρο Νίκα διδάκτωρ και ερευνητή κλιματικής αλλαγής και πολιτικής στο ΕΜΠ η βέλτιστη κατανομή των πόρων από το ταμείο Ανάκαμψης θα κατέληγε στην ενίσχυση της απασχολησιμότητας. Θα οδηγούσε σε υψηλές χρηματοδοτήσεις για τα αιολικά. Σύμφωνα μάλιστα με δεδομένα που παρουσίασε κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του τα θαλάσσια υπεράκτια αιολικά θα είχαν μακροπρόθεσμα κέρδη σε θέσεις εργασίας. Επίσης, υπογράμμισε πως πρακτικά ο κλιματικός νόμος αν εφαρμοστεί θα αυξήσει κατά 50% το φυσικό αέριο έως το 2030.
Σε ότι αφορά τα υπεράκτια αιολικά ερωτήματα και αιχμές προς την πολιτεία άφησε η νομική σύμβουλος Α.Π.Ε. κα Ιωάννα Χριστοπούλου κάνοντας λόγο για βραχύτατη διαβούλευση αναφορικά με το νομοθετικό πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά. Το οποίο, όπως είπε, έχει θέσει ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα και δίνει γενικές κατευθύνσεις, που θα πρέπει να εξειδικευτούν με υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα. Όπως τόνισε, το 2027 οι υποψήφιοι επενδυτές θα λάβουν συμμετοχή στο διαγωνισμό για τη λήψη λειτουργικής ενίσχυσης, ενώ θα έχουν προηγηθεί οι γεωτεχνικές μελέτες που θα έχουν εκπονήσει οι ίδιοι οι υποψήφιοι επενδυτές. Η κα Χριστοπούλου υπογράμμισε πως χρειάζεται άμεσα να τελειώσει ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός.
Από τη μεριά του ο κ. Παναγιώτης Τσακίρης, διευθυντής ανάπτυξης έργων Total Eren σημείωσε πως αναδεικνύεται ότι η μονοκαλλιέργεια των φωτοβολταϊκών δεν αποτελεί τη βέλτιστη λύση, καθώς όπως είπε μεταξύ άλλων δεσμεύουν σημαντική επιφάνεια. Ανέφερε πως για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών αποφεύγονται περιοχές με μεγάλά δάση και με μεγάλο υψόμετρο όπου επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες.