Η σταδιακή ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου εν λειτουργία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε 1GW το 2026 και άνω των 2 GW έως το 2030 εντάσσεται στους στόχους του ομίλου HelleniQ Energy η διοίκηση του οποίου έχει υψηλές προσδοκίες για την πορεία του ομίλου και για το τελευταίο τρίμηνο του έτους ανάλογες με τις ισχυρές επιδόσεις που ανακοινώθηκαν χθες.
Ανάλογα θετική θα είναι η εικόνα και του 2023, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Ανδρέα Σιαμισιή, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του μετασχηματισμού της HelleniQ Energy σε έναν ενεργειακό όμιλο με έντονα «πράσινα» χαρακτηριστικά.
Στην κατεύθυνση αυτή η HelleniQ Energy μετά τη λειτουργία του νέου φωτοβολταικού πάρκου ισχύος 204 MW στην Κοζάνη, αλλά και την ολοκλήρωση τον Αύγουστο της εξαγοράς ενός ακόμη φωτοβολταϊκού ισχύος 55 MW στη Μάνη, διαθέτει πλέον συνολική εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ 340 MW. Η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ του ομίλου, οδήγησε σε αύξηση της παραγωγής ηλεκτρισμού από 12 GWh στο τρίτο τρίμηνο του 2021 σε 175 GWh το τρίτο τρίμηνο του 2022, αλλά και αύξηση των συγκρίσιμων EBITDA της συγκεκριμένης δραστηριότητας από 1 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2021 σε 11 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022.
Η σταδιακή ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου των εν λειτουργία ΑΠΕ είναι στις βασικές προτεραιότητες του ομίλου. Μάλιστα η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις για την άμεση αύξηση του δυναμικού της με νέες εξαγορές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Σε ότι αφορά τις έρευνες υδρογονανθράκων οι οποίες τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω της έναρξης των σεισμικών καταγραφών Δυτικά της Κρήτης και Νοτίως της Πελοποννήσου από την κοινοπραξία της HelleniQ Energy με την ExxonMobil, ο κ. Σιάμισιης ανακοίνωσε χθες μιλώντας στους αναλυτές ότι σύντομα ο όμιλος θα αρχίσει τρισδιάστατες σεισμικές καταγραφές στα οικόπεδα, που διαθέτει στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και στο Ιόνιο Νοτίως της Κέρκυρας.
Ισχυροποίηση των οικονομικών μεγεθών
Σε ότι αφορά γενικότερα τα οικονομικά αποτελέσματα της HelleniQ Energy πρέπει να σημειωθεί ότι ο ισολογισμός της ισχυροποιήθηκε σημαντικά, λόγω των εσόδων από την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών από την οποία ο όμιλος είχε έσοδα 266 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τη ΔΕΠΑ Εμπορίας ο κ. Σιάμισιης σημείωσε ότι θα εξεταστεί πώς θα αξιοποιηθεί από εδώ και πέρα η συμμετοχή αυτή, εφόσον πλέον είναι εμφανές ότι το εγχείρημα της πώλησης της εταιρείας δεν προχωρά.
Η συνεισφορά του ομίλου της ΔΕΠΑ στα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της HelleniQ Energy για το τρίτο τρίμηνο του 2022, ανήλθε στα 30 εκατ. ευρώ. και για το εννεάμηνο του 2022 στα 44 εκατ. ευρώ. Τα EBIDTA της ΔΕΠΑ για το εννεάμηνο ανήλθαν σε 164 εκατ ευρώ, έναντι 96 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2021 καταγράφοντας άνοδο κατά 70%. Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 127 εκατ ευρώ για το εννεάμηνο του 2022 έναντι 52 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021.
Αντιστοίχως η Elpedison που ανήκει κατά 50% στην HelleniQ Energy το εννεάμηνο του 2022 είχε EBIDTA 140 εκατ. ευρώ έναντι 64 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021 και η συνεισφορά της στην HelleniQ Energy ανήλθε σε 44 εκατ ευρώ έναντι 22 εκατ ευρώ το εννεάμηνο του 2021 . Πάντως για την Elpedison οι υψηλές τιμές ενέργειας οδήγησαν σε αυξημένες ανάγκες κεφαλαίου κίνησης και χρηματοδότησης.
Εξάλλου ο καθαρός δανεισμός του ομίλου μειώθηκε κατά 0,39 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση στα 1,58 δισ. ευρώ, με τον δείκτη δανειακής μόχλευσης (καθαρός δανεισμός προς συνολικά κεφάλαια) να διαμορφώνεται στο 34%. Η αναχρηματοδότηση τραπεζικών δανείων λήξης Δ’ Τριμήνου, βρίσκεται σε τελικό στάδιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις επόμενες βδομάδες.
Θολό τοπίο στη φορολόγηση των πετρελαϊκών εταιρειών
Ο κ. Σιάμισιης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στους αναλυτές αναφέρθηκε αρκετές φορές στη σχεδιαζόμενη φορολόγηση των πετρελαϊκών εταιρειών λέγοντας ότι ακόμη το τοπίο παραμένει θολό αλλά και ότι τονίζοντας πως ο όμιλος HelleniQ Energy αντιλαμβάνεται τις ανάγκες και τα προβλήματα της κοινωνίας και για το λόγο αυτό έχει προχωρήσει σε σειρά δράσεων που στόχο είχαν την άμβλυνση, κατά το δυνατόν, των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης όπως, η επιδότηση μεταφορικών σε ακριτικά νησιά, η πρόσθετη στην κρατική επιδότηση έκπτωση στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς και η εξ’ ολοκλήρου ανάληψη του εφοδιασμού με πετρέλαιο θέρμανσης των παιδιατρικών νοσοκομείων στην Αττική και Θεσσαλονίκη και μιας σειράς σχολικών μονάδων σε όμορους δήμους.
«Στόχος μας, κατέληξε ο κ. Σιάμισιης είναι να συνεχίσουμε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τους μετόχους, αλλά ταυτόχρονα να επενδύουμε σε ένα πιο πράσινο και ασφαλές μέλλον της Εταιρείας και της χώρας, και όπου μπορούμε, να είμαστε αρωγοί στις ανάγκες της κοινωνίας.»