Πριν μερικούς μήνες οι ΗΠΑ εφάρμοσαν ένα νόμο που περιείχε επιδοτήσεις και φορολογικές ελαφρύνσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα ηλεκτρικά οχήματα. Ένας από τους βασικούς στόχους είναι η αντιμετώπιση της κινεζικής κυριαρχίας στην καθαρή ενέργεια. Η Κίνα ελέγχει περίπου το 75% της παγκόσμιας παραγωγής μπαταριών. Το 85% όλων των ηλιακών φωτοβολταϊκών κυψελών.
Τον Νοέμβριο, Κινέζοι εμπορικοί εκπρόσωποι απείλησαν να μηνύσουν τις ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), ενώ ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών φοβούμενος ότι ολόκληρες βιομηχανίες μπορεί να μετακινηθούν στις ΗΠΑ, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι ακολουθεί μια βιομηχανική πολιτική «κινεζικού τύπου». Αναλυτές επισημαίνουν πως ο ανταγωνισμός με τις αμερικανικές, κινεζικές και ευρωπαϊκές βιομηχανικές πολιτικές θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερ-επιδοτήσεις σε ορισμένους τομείς σε κάθε περίπτωση επισημαίνουν πως πρέπει να δημιουργηθεί μια κατάσταση όπου θα αναπτύσσονται γρήγορα καθαρές τεχνολογίες.
Την ίδια ώρα η Βρετανία εξήγαγε περισσότερη ενέργεια στην Ευρώπη το 2022, καθιστώντας την καθαρό εξαγωγέα για πρώτη φορά σε μια δεκαετία, σύμφωνα με νέα ανάλυση. Το Ηνωμένο Βασίλειο επεκτείνει το δίκτυο των υποθαλάσσιων καλωδίων τροφοδοσίας του στην Ευρώπη, ενώ εκτιμάται ότι εξήγαγε τέσσερις φορές περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ό,τι το προηγούμενο έτος. Αυτό σημαίνει ότι η Βρετανία είχε καθαρές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας 1,9 τεραβατώρες, αξίας περίπου 3,1 δισεκατομμυρίων λιρών (3,73 δισεκατομμύρια δολάρια). Είναι η πρώτη φορά που το Ηνωμένο Βασίλειο είναι καθαρός εξαγωγέας από το 2010. Το αυξανόμενο κόστος των ορυκτών καυσίμων οδήγησε τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σχεδόν σε διπλάσιο επίπεδο φέτος.Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αιολική, η ηλιακή, η βιομάζα και η υδροηλεκτρική ενέργεια παρήγαγαν το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας το 2022, από 35% το 2021, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών άνθρακα.