Φιλόδοξους στόχους τόσο για τη διείσδυση των ΑΠΕ όσο και για την εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης θέτει το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ. .
Όπως έχει δηλώσει δημόσια η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, με το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω ο στόχος για το μερίδιο των ΑΠΕ στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής, ο οποίος πλέον καθορίζεται στο 80%, από 65% που προβλεπόταν στο προηγούμενο ΕΣΕΚ.
Για να επιτευχθεί αυτό το ποσοστό, ο καινούριος «οδικός χάρτης» προβλέπει σημαντική αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ έως το τέλος της 10ετίας. Έτσι, ο στόχος αυτός αναπροσαρμόζεται στα 28 Γιγαβάτ, από τα 19 Γιγαβάτ που προβλέπει το υφιστάμενο ΕΣΕΚ.
Στο χαρτοφυλάκιο αυτό περιλαμβάνεται και οι υδροηλεκτρικοί – αντλησιοταμιευτικοί σταθμοί, οι οποίοι στο καινούριο Σχέδιο προβλέπεται να αθροίζουν τα 4 Γιγαβάτ σε συνολική ισχύ μέχρι το 2030. Πρόκειται ουσιαστικά για παραπλήσιο στόχο με τον υφιστάμενο «οδικό χάρτη», ο οποίος τοποθετούσε τα «νερά» στα 3,9 Γιγαβάτ στο τέλος της 10ετίας.
Τα παραπάνω νούμερα υποδηλώνουν πως η ενίσχυση των «πράσινων» στόχων του 2030 θα γίνει με την ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων. Έτσι, για να επιτευχθεί ο στόχος των 28 Γιγαβάτ (έναντι της υφιστάμενης πρόβλεψης των 19 Γιγαβάτ), η εγκατεστημένη ισχύς μονάδων των δύο αυτών τεχνολογιών θα πρέπει να αγγίζει τα 24 Γιγαβάτ στο τέλος της 10ετίας, συγκριτικά με τα 15,1 Γιγαβάτ που είναι ο υφιστάμενος στόχος.