Από το όσα μέχρι στιγμής έχουν γίνει γνωστά στο επίκεντρο θα βρεθούν τα νούμερα σε σχέση με την αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, ωστόσο δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα μοντέλα επίτευξης των στόχων. Στόχος της αναθεώρησης όπως έχει αναφέρει το iEnergeia.gr να δοθεί έμφαση στην κοινωνική και οικονομική διάσταση των αλλαγών.
Θα περιγράφει τις κατευθύνσεις και τις πολιτικές που θα μας φέρουν στα επιθυμητά αποτελέσματα και σίγουρα στο πλαίσιο αυτό θα υπάρχουν ρητές αναφορές για το πώς θα αναπτυχθεί η αποθήκευση ενέργειας, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και φυσικά το υδρογόνο. Θα υπάρξει επίσης χαρτογράφηση των πηγών που θα χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις. Δηλαδή πόσα χρήματα θα κατευθυνθούν από το ταμείο Ανάκαμψης κλπ, αλλά το σημαντικότερο είναι να φανεί τι αντίκτυπο έχει το ΕΣΕΚ στις περιοχές που επηρεάζονται από την ενεργειακή μετάβαση.
Όπως είχε αναφέρει πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο 5ο Athens Investment Forum, «Το 2026 θέλουμε το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ. Το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ, αναφέρει πως το 2030 θα πρέπει το 80% να παράγεται από ΑΠΕ. Αυτή τη στιγμή έχουμε εγκατεστημένα 10GW που σημαίνει ότι πρέπει να κατασκευάσουμε επιπλέον 18GW, για να φτάσουμε τα 28 GW, ενώ θα χρειαστούν και 7-8 GW αποθήκευσης, αντλησιοταμίευσης και μπαταρίες».