Την προηγούμενη Παρασκευή ο πρωθυπουργός από την Αλεξανδρούπολη αναφέρθηκε και σε μια άλλη μορφή ενέργειας που δεν έχει αξιοποιηθεί στη χώρα μας, δηλαδή τη γεωθερμία τονίζοντας πως η κυβέρνηση έχει ένα πολύ ξεκάθαρο σχέδιο για την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων.
«Επικοινώνησα ο ίδιος με τον Υπουργό και με τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου προκειμένου να επιταχύνουμε τις δράσεις μας σε αυτόν τον τομέα. Δεν έχουμε κινηθεί με αρκετή ταχύτητα. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να διορθώσουμε» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Όμως όσο πιο ανταγωνιστικοί είναι οι αγρότες μας ως προς το ρεύμα, τόσο πιο πολύ θα βελτιώνεται και το συγκριτικό πλεονέκτημα μιας περιοχής η οποία έχει πρόσβαση στη γεωθερμία. Σκεφτείτε να θερμαίνει κανείς ένα θερμοκήπιο με γεωθερμία. Είναι απλές τεχνικά λύσεις, οι οποίες όμως μπορούν να μας δώσουν ένα πολύ μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα. Και γι’ αυτό θα αναμένετε σύντομα ειδήσεις στο μέτωπο αυτό» πρόσθεσε ο ίδιος».
Που βρισκόμαστε
Είναι γεγονός πως οι τιμές του φυσικού αερίου, δεν θα επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα και για αυτό το λόγο σε πολλές χώρες το ενδιαφέρον στρέφεται στη γεωθερμία. Η αναφορά του πρωθυπουργού από την Αλεξανδρούπολη δεν είναι τυχαία, καθώς στην περιοχή υπάρχουν πεδία χαμηλής ενθαλπίας, ιδανικά για την κατασκευή θερμοκηπίων. Ωστόσο, προκύπτει πλέον το ερώτημα εάν θα αξιοποιηθούν τα πεδία υψηλής ενθαλπίας για ηλεκτροπαραγωγή.
Όπως αναφέρουν αναλυτές στο iEnergeia.gr στη χώρα μας υπάρχουν κονδύλια που μπορούν να στηρίξουν το ερευνητικό ενδιαφέρον. Είτε μέσω του προγράμματος του ΕΣΠΑ, είτε μέσω των περιφερειακών προγραμμάτων. Επιπλέον, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στο ρυθμιστικό πλαίσιο καθώς μετά το νόμο του 4602/2019 έχουν υπογραφεί τρεις υπουργικές αποφάσεις που αφορούν μεταξύ άλλων τους κανονισμούς στα γεωθερμικά πεδία και τις διαδικασίες των διαγωνισμών. Όμως εκκρεμεί η υπουργική απόφαση που θα αποσαφηνίζει με βάση ποια κριτήρια μια περιοχή θα χαρακτηρίζεται με ΦΕΚ ως γεωθερμικού ενδιαφέροντος ή γεωθερμικό πεδίο για να προχωρήσει η διαδικασία μίσθωσης.
Ηλεκτροπαραγωγή με γεωθερμία
Εκτιμήσεις σε σχέση με το τι δυνατότητες υπάρχουν ως προς την ηλεκτροπαραγωγή με γεωθερμία έχουν γίνει, όμως θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τα γεωθερμικά πεδία υψηλής ενθαλπίας που βρίσκονται σε Μήλο και τη Νίσυρο, με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες να έχει προχωρήσει στην επιλογή στρατηγικού εταίρου με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Όμως εκκρεμούν οι ερευνητικές γεωτρήσεις. Σημαντικό εμπόδιο αποτελούν οι τοπικές αντιδράσεις, με αναλυτές να επισημαίνουν πως θα πρέπει υπάρξει η πολιτική βούληση για να προχωρήσουν οι έρευνες. Παράλληλα, ώριμες είναι οι συνθήκες για τα γεωθερμικά πεδία σε Λέσβο και Μέθανα.
Να σημειωθεί πως εκτός από την ηλεκτροπαραγωγή ένα μέρος της αξιοποίησης της γεωθερμίας θα μπορούσε να αφορά τη θέρμανση. Μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη λειτουργική κερδοφορία εάν συνδύαζε και τις δύο λύσεις.