Παντελιάδης: Πετάμε ρεύμα στην Ευρώπη το 2023 - Έντονη δυσαρέσκεια για τα PPA s

Παντελιάδης: Πετάμε ρεύμα στην Ευρώπη το 2023 - Έντονη δυσαρέσκεια για τα PPA s
Δευτέρα, 13/02/2023 - 07:10

Όπως σημείωσε, υπάρχουν φωτοβολταϊκά σε 30 καταστήματα «και δεν έχει συνδεθεί ακόμη ούτε ένα. Η πρώτη εγκατάσταση τελείωσε γύρω στον Απρίλιο με Μάιο και ακόμη περιμένουμε τον ΔΕΔΔΗΕ».

Έντονη είναι η δυσαρέσκεια του επιχειρηματικού κόσμου για τις επενδύσεις τους σε ΑΠΕ που δεν έχουν ενταχθεί στην αγορά των διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων ηλεκτρικής ενέργειας και βρίσκονται για αρκετούς μήνες στο…περίμενε!.

Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Αριστοτέλη Παντελιάδη, ιδιοκτήτης της εταιρείας METRO σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους και απαντώντας σε ερώτηση του iEnergeia - σχετικά με τις επενδύσεις του ομίλου στα φωτοβολταϊκά - που είπε: «Ψάχνουμε διμερή συμβόλαια να κάνουμε αλλά είναι πολύ δύσκολο..»

Όπως σημείωσε, υπάρχουν φωτοβολταϊκά σε 30 καταστήματα «και δεν έχει συνδεθεί ακόμη ούτε ένα. Η πρώτη εγκατάσταση τελείωσε γύρω στον Απρίλιο με Μάιο και ακόμη περιμένουμε τον ΔΕΔΔΗΕ. Χρειάζεται η ρύθμιση του υποσταθμού. Μέχρι τον Οκτώβριο τα φωτοβολταϊκά θα είναι 90. Παράγουν λίγο ρεύμα το οποίο το ιδιοκαταναλώνουμε αλλά δεν είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο. Λειτουργούν στο μισό της δυναμικότητάς τους προς το παρόν. Τα φωτοβολταϊκά καλύπτουν περίπου το 30% της κατανάλωσής μας. Είναι οι επενδύσεις που έχουν μπει στο Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι πολύ χρήσιμο σε αυτήν περιόδο το χαμηλό επιτόκιο. Εκτιμώ ότι το 2024 θα αρχισουν να ξαναπέφτουν. Δεν θα πάνε μηδέν αλλά δεν θα μείνουν και στο 3,5% που θα φτάσουν».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως για τεχνικούς λόγους, που και ο ίδιος δεν γνωρίζει, «πρέπει να παράγεις πολύ λιγότερο απ’ αυτό που μπορείς για να μην προκαλέσεις βραχυκύκλωμα στο δίκτυο. Όλα υπολειτουργούν στο μισό της δυναμικότητας τους», και συμπλήρωσε «στην Ευρώπη του 2023 πετάμε ρεύμα».

Υπάρχει αποκλιμάκωση αλλά τίποτα δεν θα γυρίσει εκεί που ήταν

Σε ό,τι αφορά στο θέμα που απασχολεί την κοινωνία, την ακρίβεια, ο επικεφαλής της METRO απαντώντας σε ερώτηση μείωση για την πορεία των τιμών είπε ότι υπάρχει μια αποκλιμάκωση αλλά την χαρακτήρισε «σταγόνα στον ωκεανό» διότι, όπως εξήγησε, «ακόμα έρχονται αρκετές ανατιμήσεις και στα τρόφιμα και στα μη τρόφιμα. Οι πολυεθνικές «σέρνουν» τις ανατιμήσεις στα μη τρόφιμα, ενώ στα τρόφιμα οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν περάσει ακόμη το σύνολο της ανατίμησης του κόστους που έχουν δεχθεί».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα κοπάσει η κούρσα ανόδου των ανατιμήσεων αλλά υπογράμμισε ότι: «Τίποτα δεν θα γυρίσει εκεί που ήταν. Ούτε η ενέργεια, ούτε το μισθολογικό κόστος θα ξαναγυρίσει εκεί που ήταν, άρα λοιπόν δεν υπάρχει περίπτωση να επανέλθουμε, αλλά θα λογικευτούμε. Θα έρθει μία ισορροπία».