Οι εταιρείες έχουν μπει προ καιρού στη μάχη των φωτοβολταϊκών παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις net metering στους πελάτες τους είτε και αναλαμβάνοντας τη διαδικασία από την αρχή μέχρι το τέλος, ενώ κάποιες άλλες προσφέρουν το μοντέλο του «εικονικού» φωτοβολταϊκού που δεν απαιτεί καν εγκατάσταση.
Με το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, με το οποίο υπολογίζεται ότι θα ενισχυθούν περίπου 25.000-30.000 δικαιούχοι νοικοκυριά και αγρότες, η αγορά αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον.
Με την προδημοσίευση του οδηγού του προγράμματος έχει γίνει γνωστό ότι η επιδότηση ενός συστήματος φωτοβολταϊκού με σύστημα αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρία) θα φτάνει έως και 75% για τα νοικοκυριά. Η συνολική επιδότηση ενός συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ για τα νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για τους αγρότες. Για τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) και τις μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες προβλέπεται επιπλέον ενίσχυση 10%.
Οι αγρότες θα μπορούν να επιλέξουν εάν ο φωτοβολταϊκός σταθμός τους θα συνδυάζεται με μπαταρία ή όχι, και η επιδότηση θα μπορεί να φτάνει έως και 60%.
Αίτηση μπορεί να υποβάλλει όποιο νοικοκυριό ή αγρότης έχει εξασφαλίσει Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκού σταθμού και συστήματος αποθήκευσης.
Για την αίτηση θα πρέπει:
-ο δικαιούχος να διαθέτει υποχρεωτικά ΑΦΜ και έγκυρους κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ
-τα νοικοκυριά (εκτός από τα ευάλωτα) να έχουν υποβάλει κατά το φορολογικό έτος 2021 δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), είτε ως υπόχρεος ατομικής ή κοινής δήλωσης, είτε εμμέσως ως «σύζυγος/ΜΣΣ1» σε περίπτωση κοινής δήλωσης. Η σχετική δήλωση θα πρέπει να έχει εκκαθαριστεί.
-Στη περίπτωση των αγροτών, να έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.
Δεν μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα όσοι είχαν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος κατά το έτος αναφοράς (2021) ως κάτοικοι εξωτερικού ή κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος και το έτερο μέλος ή εξαρτώμενο τέκνο ήταν κάτοικος εξωτερικού.
Η πλατφόρμα θα ανοίξει τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
Η αυτοκατανάλωση, μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για τους προμηθευτές να αλλάξουν το επιχειρηματικό μοντέλο τους και να διευρύνουν τις υπηρεσίες προς τους καταναλωτές-πελάτες τους, όπως έχει επισημάνει ο σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, κ. Στέλιος Ψωμάς.
Στην κατεύθυνση αυτή ήδη «τρέχουν» κάποια προγράμματα. Ενδεικτικά αναφέρονται η ΔΕΗ, η οποία παρέχει μια καθετοποιημένη υπηρεσία για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Παρέχει δύο προγράμματα, ΔΕΗ myEnergy Solar Net+ και το πρόγραμμα ΔΕΗ myEnergy Solar Net Save, το οποίο περιλαμβάνει και την εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης. για Ενεργειακό Συμψηφισμό. Εξειδικευμένη ομάδα συμβουλευτικής και υποστήριξης αναλαμβάνει τη διαχείριση όλης της διαδικασίας από την αρχή μέχρι το τέλος.
Ολοκληρωμένη λύση παρέχει και η Protergia. Με το πρόγραμμα Protergia sun save η εταιρεία προχωρά στην καταγραφή των αναγκών του πελάτη και στον διαθέσιμο χώρο που διαθέτει για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος και εκκινεί τη διαδικασία οικονομικής προσφοράς. Ακολουθεί η μελέτη και αδειοδότηση του συστήματος, η προσφοράς ΔΕΔΔΗΕ και συμβάσεων σύνδεσης και συμψηφισμού. Ακολουθεί η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστήματων και μπαταρίας και ο έλεγχος εγκατάστασης και δήλωση ετοιμότητας σύνδεσης.
Η Elpedison μέσω της υπηρεσίας Power Green προσφέρει ολοκληρωμένη υπηρεσία ενεργειακού συμψηφισμού παρέχοντας δωρεάν αυτοψία και τεχνοοικονομική προσφορά, ολοκληρωμένη λύση με αδειοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και παρακολούθηση, καθώς και προγράμματα χρηματοδότησης.