Τα πλούσια κράτη της Ομάδας των G7 έθεσαν μεγάλους νέους συλλογικούς στόχους για την ηλιακή ενέργεια και την υπεράκτια αιολική δυναμικότητα, συμφωνώντας ότι πρέπει να επιταχυνθεί η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να προχωρήσουν προς μια ταχύτερη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.
Στην ανακοίνωσή τους, τα μέλη δεσμεύτηκαν να αυξήσουν συλλογικά την υπεράκτια αιολική χωρητικότητα κατά 150GW έως το 2030 και την ηλιακή ισχύ σε περισσότερο από 1TW.
Στο μεταξύ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία για την αναθεώρηση της Οδηγίας της ΕΕ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας του 2018. Συμφώνησαν σε έναν υψηλότερο στόχο της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά 42,5% για το 2030 και σε περισσότερα μέτρα για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης.
Οπως αναφέρει η WindEurope «η αδειοδότηση παραμένει το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα. Περίπου 80 GW δυναμικότητας αιολικής ενέργειας έχουν κολλήσει επί του παρόντος στις διαδικασίες αδειοδότησης σε όλη την Ευρώπη, εκ των οποίων τουλάχιστον 59 GW είναι στην ξηρά». Προσθέτει δε πως σε ορισμένες χώρες χρειάζονται έως και εννέα χρόνια για να χορηγηθεί άδεια για ένα μόνο έργο. Αυτές οι χρονοβόρες διαδικασίες δεν συμβαδίζουν με τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες για το κλίμα και την ενέργεια, σημειώνει η WindEurope.
Σύμφωνα με την ένωση η αναθεωρημένη οδηγία της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δίνει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με το ποιες ακριβώς άδειες πρέπει να εγκριθούν εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων. Εισάγει επίσης «περιοχές επιτάχυνσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» που πρέπει να καθορίσουν τα κράτη μέλη όπου η αδειοδότηση θα είναι ακόμη πιο γρήγορη – εντός ενός έτους για νέα και έξι μηνών για έργα ανανέωσης ισχύος.