Η παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύς για γεωθερμική θέρμανση και ψύξη ήταν 107,4 GWth το 2020. Οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας αποτελούσαν το 72% αυτής της ισχύος, με το υπόλοιπο 28% να προέρχεται από άμεση θέρμανση και ψύξη με χρήση γεωθερμικών ρευστών.
Οι εφαρμογές συγκεντρώνονται σε τρεις περιοχές, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η περιοχή της Ασίας και της Ωκεανίας, με εγκατεστημένη ισχύ 45,8 GWth, είναι ο παγκόσμιος ηγέτης, με μερίδιο 43%. Ακολουθεί η Ευρασία (38%) και η Βόρεια Αμερική (21%). Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική, η Αφρική και η Μέση Ανατολή συνεισφέρουν η καθεμία από 1% ή λιγότερο. Μεταξύ 2015 και 2020 η παραγωγική ικανότητα στον τομέα γεωθερμικών αντλιών αυξήθηκε κατά 54% και η χρησιμοποίηση αυξήθηκε κατά 84%.
Τα τελευταία δέκα χρόνια, η γεωθερμική θέρμανση και ψύξη αυξήθηκε σε διάφορους τομείς, όπως η ιχθυοκαλλιέργεια, , η επεξεργασία τροφίμων και ποτών, η βιομηχανική θερμότητα, η ψύξη του χώρου.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας περισσότερες από 80 χώρες χρησιμοποιούν τη γεωθερμική ενέργεια για θέρμανση και ψύξη. Δέκα έχουν τουλάχιστον 2 GWth εγκατεστημένης ισχύος. Η Κίνα έχει την μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ (40,6 GWth), ακολουθούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες (20,7 GWth), τη Γερμανία (4,8 GWth), την Τουρκία (3,5 GWth), τη Γαλλία (2,6 GWth), την Ιαπωνία (2,5 GWth), την Ισλανδία (2,4 GWth) , Φινλανδία (2,3 GWth) και Ελβετία (2,2 GWth). Άλλες σημαντικές εφαρμογές θέρμανσης και ψύξης σε κορυφαίες χώρες περιλαμβάνουν την τηλεθέρμανση στην Κίνα, την Ισλανδία και την Τουρκία. θέρετρα θερμών πηγών στην Ιαπωνία.
Τα συστήματα γεωθερμικής τηλεθέρμανσης βρίσκονται σε 30 χώρες, κυρίως στην Ευρασία, όπου έχουν εγκατασταθεί περισσότερα από 240 συστήματα. Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ για συστήματα γεωθερμικής τηλεθέρμανσης είναι η Ασία (Κίνα) και η Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία και Τουρκία). Στην Ισλανδία, η γεωθερμική θέρμανση του χώρου είναι διαδεδομένη σε όλη τη χώρα.