Παράλληλα, επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει και στο κομμάτι της αποθήκευσης, με τον κ. Δημήτρη Βαρλάμη, επικεφαλής των πωλήσεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη της JinkoSolar, μιλώντας στο iEnergeia.gr να τονίζει πως η Ελλάδα είναι από τις πιο ώριμες αγορές. Παράλληλα, επισημαίνει πως η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών στα κτίρια έχει περάσει σε μια νέα διάσταση.
Πώς κρίνετε την έως τώρα εφαρμογή του προγράμματος για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες. Πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις;
Είναι θετικό ότι ξεκίνησε το πρόγραμμα γιατί το net metering στα οικιακά κτίρια ήταν κάτι το οποίο είχε καθυστερήσει σημαντικά, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Δηλαδή, στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι μοιρασμένα τα έργα ανάμεσα σε οικιακά και σε μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα. Στην Ελλάδα δεν ήταν έτσι, καθώς είχαμε ένα μεγάλο κύμα, πριν από μία δεκαετία. Υπήρχε το net metering για αρκετό καιρό, αλλά δεν είχε μεγάλη επιτυχία. Τώρα όμως με την επιδότηση της μπαταρίας αλλάζουν οι όροι, γιατί έχει προφανή οφέλη για τον καταναλωτή και για το δίκτυο καθώς και για την ευστάθεια του συστήματος. Άρα, η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών στα κτίρια έχει περάσει σε μια νέα διάσταση.
Βλέπετε να μπαίνει υπό αμφισβήτηση ο σχεδιασμός για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, λόγω μη επάρκειας του δικτύου;
Όχι καθόλου. Υπάρχει ηλεκτρικός χώρος. Έχουν δεσμευτεί 2GW. Πρόβλημα μόνο μπορεί να εμφανιστεί τοπικά εάν σε μια περιοχή που έχει τον ίδιο υποσταθμό εξαντληθεί το περιθώριο γιατί όλοι θα πάνε να κάνουν χρήση του προγράμματος. Τότε μόνο μπορεί να υπάρξει πρόβλημα. Θα ακολουθήσει και ένα πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις.
Στην υπόλοιπη Ευρώπη, ποια είναι η εμπειρία στο κομμάτι της ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών;
Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε η διεθνής έκθεση της Intersolar στο Μόναχο που είχε μεγάλη επιτυχία, καθώς συγκέντρωσε ολόκληρη την αγορά στον τομέα των φωτοβολταϊκών και στα συστήματα αποθήκευσης. Στην Ευρώπη, η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών γίνεται χωρίς απαραίτητα να υπάρχουν επιδοτήσεις. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, που επιλέχθηκε η λύση των επιδοτήσεων, με σκοπό να ανοίξει η αγορά και φαντάζομαι ότι στο μέλλον θα περιοριστούν, αλλά και χωρίς τις επιδοτήσεις η εγκατάσταση συμφέρει και πάρα πολύ. Από κει και πέρα οι πολυκατοικίες είναι μια ειδική κατηγορία που θα μπει στο παιχνίδι λίγο αργότερα. Στις πολυκατοικίες θα πρέπει να έχεις την αποκλειστική χρήση του χώρου που θα έχεις το φωτοβολταϊκό σύστημα και να συμψηφίσεις την παραγωγή ενέργειας με ένα συγκεκριμένο μετρητή. Εκτιμούμε πως θα υπάρξουν σε αυτό το πεδίο κάποιες ρυθμίσεις.
Ποιοι είναι οι στόχοι της JinkoSolar την επόμενη περίοδο;
Μας ενδιαφέρει η αγορά γενικά της αποθήκευσης γιατί εκτός από την παραγωγή πάνελ έχουμε ξεκινήσει την παραγωγή συστημάτων αποθήκευσης από οικιακά μέχρι μεγάλης κλίμακας έργων αποθήκευσης, μας ενδιαφέρει και ο διαγωνισμός που γίνεται τώρα για τις standalone μπαταρίες του 1GW, όπου συμμετέχουν πολλές εταιρίες με τα δικά μας προϊόντα. Άρα, έχουμε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ότι μπορούμε να δίνουμε και πάνελ και συστήματα αποθήκευσης και έτσι στις μικρότερες εγκαταστάσεις (Οικιακά εμπορικά) να ξέρει ο τελικός χρήστης ότι έχει ένα προμηθευτή που του δίνει εγγύηση για όλα τα συστήματα που θα βάλει στο σπίτι του. Επίσης, έχουμε εγκαινιάσει μια στρατηγική συνεργασία στο κομμάτι της αποθήκευσης με τον όμιλο ΚΑΦΚΑΣ και θα είναι σε όλα τα καταστήματά του διαθέσιμα όλα τα συστήματα αποθήκευσης της JinkoSolar.