Την ανάγκη να υπάρχει ισορροπία στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, κάτι που θα πρέπει να αποτυπωθεί και στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα υπογράμμισαν χθες μέλη της ΕΣΗΑΠΕ και η ΕΛΕΤΑΕΝ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Επεσήμαναν της ανάγκη νέων δικτύων και την επίλυση προβλημάτων, όπως οι χρονοβόρες αδειοδοτικές διαδικασίες, ενώ χαρακτήρισαν το επόμενο μεγάλο βήμα για την αιολική ενέργεια τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Ανάμεσα στα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες το γεγονός πως τα αιολικά πάρκα παρήγαγαν το 2022 το 20,6% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται η χώρα, ποσότητα που ισοδυναμεί με τις ηλεκτρικές ανάγκες 2,5 εκατομμυρίων νοικοκυριών. Εάν αυτή η ενέργεια παραγόταν από φυσικό αέριο, θα έπρεπε σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ να εισάγοντας 2,13 bcm (δις κυβικά μέτρα) περισσότερο αέριο, δηλ. πρόσθετη ποσότητα ίση με το 35% των ετήσιων εισαγωγών αερίου πριν τον πόλεμο. Την περίοδο που πέρασε, κατά τη διάρκεια της κρίσης, τα αιολικά πάρκα διασφάλισαν 4 δις ευρώ στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) για επιδοτήσεις ρεύματος. Επίσης τα αιολικά πάρκα εξοικονόμησαν σε ένα έτος τόσες εκπομπές CO2 όσες εκπέμπονται από 3,8 εκατομμύρια επιβατηγά αυτοκίνητα δηλ. από το 74% των επιβατηγών αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στη χώρα.
Τα στελέχη της ΕΛΕΤΑΕΝ χαρακτήρισαν ασύμμετρους τους χρόνους αδειοδότησης των αιολικών σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά και επεσήμαναν πως χρειάζονται μέτρα στην κατεύθυνση κατανομής του ηλεκτρικού χώρου. Χαρακτήρισαν ιδανική ισορροπία για το σύστημα τα αιολικά να αποτελούν το 60% και τα φωτοβολταϊκά το 40%. Παράλληλα, στάθηκαν στην κακή ενημέρωση των πολιτών που οδηγεί σε αντιδράσεις. Σημείωσαν δε πως θα έχει ενδιαφέρον να αποσαφηνιστεί πως χωροταξικά θα εφαρμοστούν οι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, ενώ στηλίτευσαν το γεγονός πως βγήκαν υπουργικές αποφάσεις για τους στόχους της διείσδυσης των ΑΠΕ σε προστατευόμενες περιοχές στηριζόμενες σε βιβλιογραφικά δεδομένα προγενέστερα και χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση.
Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τις περικοπές τα στελέχη της ΕΛΕΤΑΕΝ και της ΕΣΗΑΠΕ ανέφεραν πως η υπουργική απόφαση του Μαΐου για τα νέα έργα περικόπτει τη μέγιστη παραγωγή από φ/β και αιολικά που μπαίνουν στο σύστημα. «Δεν χτίσαμε δίκτυα με βάση την πραγματική ανάπτυξη των ΑΠΕ, τώρα πρέπει να εκσυγχρονιστεί το δίκτυο, όπως στην Πελοπόννησο» σημείωσαν χαρακτηριστικά ενώ ανέφεραν πως οι οριζόντιες περικοπές δεν πρέπει να είναι ακραίες, αλλά να υπάρχει σε κάθε περίπτωση διαφάνεια. Να σημειωθεί πως σε διαβούλευση έχει τεθεί και το κανονιστικό πλαίσιο για τους περιορισμούς έγχυσης ΑΠΕ, με την ΕΛΕΤΑΕΝ να επεξεργάζεται την πρόταση. Υπενθυμίζεται πως ΕΛΕΤΑΕΝ και ΑΔΜΗΕ έχουν συνεργασία σε σχέση με τα υπεράκτια αιολικά πάρκα τονίζοντας ότι πρέπει να προκριθούν οι κατάλληλες περιοχές με το αιολικό δυναμικό.