Σε πρόσφατη έκθεσή της η επιστημονική συμβουλευτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Επιστημονικές συμβουλές για τον καθορισμό ενός στόχου για το κλίμα της ΕΕ για το 2040 και ενός προϋπολογισμού για τα αέρια του θερμοκηπίου για την περίοδο 2030–2050», παρέχεται μια επιστημονική εκτίμηση του κλιματικού στόχου για το 2040. Η συμβουλευτική επιτροπή μιλά για την ανάγκη τολμηρών ενεργειών για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 με τρόπο δίκαιο και εφικτό. Για να γίνει αυτό, η ΕΕ θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές κατά 90-95% έως το 2040, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γεωθερμικής Ενέργειας αναφέρει όμως πως η ανάλυση δεν αξιολόγησε το δυναμικό της γεωθερμικής θέρμανσης, ψύξης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιώντας τις τρέχουσες τάσεις της αγοράς. Επίσης, δεν έλαβε υπόψη τις τεχνολογικές επιλογές και την κατανάλωση πόρων ή την αποδοτικότητα του συστήματος. Τέλος, δεν έγινε αξιολόγηση βασικών θεμάτων που επηρεάζουν τις επιλογές του ενεργειακού συστήματος, όπως η απόδοση των τεχνολογιών (π.χ. η διαφορά μεταξύ των γεωθερμικών αντλιών θερμότητας και άλλων τεχνολογιών κ.λπ.), τον αντίκτυπο των πρώτων υλών στην τεχνολογία και τις υποδομές.
Το Ευρωπαϊκό συμβούλιο Γεωθερμικής Ενέργειας κρίνει πως είναι σημαντικό να συνεχιστεί και να επεκταθεί ο δεσμευτικός στόχος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2040, καθώς παρέχει βεβαιότητα στους επενδυτές, τους καταναλωτές και τη βιομηχανία. Αυτό είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της επίτευξης του στόχου του 2030. Επίσης χαιρετίζει τον πρόσφατα συμφωνημένο δεσμευτικό επιμέρους στόχο για θέρμανση και ψύξη από ανανεώσιμες πηγές και προτείνει ο στόχος αυτός να αυξηθεί κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες ετήσια για να αντικατοπτρίζει επαρκώς τον απαραίτητο μετασχηματισμό της θέρμανσης και ψύξης για τα κτίρια, τη βιομηχανία και τη γεωργία, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι αυτοί οι τομείς αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας.
Στην έκθεσή της η επιστημονική συμβουλευτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαπιστώνει πως η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα κτίρια εξαρτάται από μέτρα απόδοσης και επάρκειας. Η απόδοση υποστηρίζεται από την ανάπτυξη αντλιών θερμότητας για ηλεκτρισμό θέρμανση, ψύξη καθώς και ριζικές ανακαινίσεις και βελτίωση των προτύπων ενεργειακής απόδοσης για νέα κτίρια (απόδοση για θέρμανση, εξαερισμό και κλιματισμό), ανάπτυξη μέτρων ευελιξίας από την πλευρά της ζήτησης, συμπεριλαμβανομένων των έξυπνων συστημάτων μέτρησης και της ανάπτυξης συσκευών και φωτισμού υψηλής απόδοσης.