Στόχος να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το 2024, με την εφαρμογή του μηχανισμού να αποσκοπεί στη συγκράτηση του κόστους των PPAs. Υπενθυμίζεται πως η ΡΑΕ και το Χρηματιστήριο Ενέργειας είχαν ζητήσει από δύο εταιρίες (AFRY, Grant Thornton) μελέτες για το συγκεκριμένο θέμα.
Στόχος του «Green Pool» να εξυπηρετήσει τους μικρούς παίκτες. Να μπορεί δηλαδή μέσω ενός κοινού ΦΟΣΕ να συνάπτουν συμφωνίες ακόμα και με μεγάλους παίκτες με την προϋπόθεση ότι μπορεί να παρέχουν τις υπηρεσίες εξισορρόπησης, αλλά επειδή αυτές κοστίζουν ακριβά θα επιδοτήσουν αυτόν τον μηχανισμό. Ειδικότερα η προτεινόμενη ρύθμιση του υπουργείου μέσω του Green Pool λέει ότι είναι ένα εθελοντικό σχήμα το οποίο θα λειτουργεί σαν μια πλατφόρμα, όπου ο καθένας μπορεί να προσφέρει ενέργεια. Το «Green Pool» θα λειτουργεί παράλληλα με το Χρηματιστήριο Ενέργειας μέσω ενός κοινού ΦΟΣΕ που θα καθοριστεί μετά από διαγωνισμό και στον οποίο ΦΟΣΕ επειδή το κόστος εξισορρόπησης εκτιμάται ότι θα είναι πολύ υψηλότερο από το κανονικό της τάξης των 5-15 ευρώ ανά μεγαβατώρα το κράτος θα επιδοτεί το 85% έτσι ώστε ο αγοραστής της ενέργειας να πληρώνει στο επίπεδο που θα πλήρωνε ούτως ή άλλως.
Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες με δημόσιες παρεμβάσεις τους το προηγούμενο διάστημα τόνιζαν την ανάγκη για σύναψη διμερών συμβολαίων. Υπενθυμίζεται, πως στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης από τη ΡΑΕ για τη θέσπιση πλατφόρμας σύναψης συμβολαίων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ η Μυτιληναίος ανέφερε πως οι μακροχρόνιες διμερείς συμβάσεις αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ αποτελούν τον καταλληλότερο αγοραίο τρόπο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, με το λιγότερο κόστος για την κοινωνία και τη βέλτιστη μόχλευση των πόρων της ιδιωτικής οικονομίας, αφού θα γεφυρώσουν σε διμερή βάση την παραγωγή από ΑΠΕ με την τελική ζήτηση.