Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν την ανάγκη να εφαρμοστούν με δίκαιο τρόπο. Την ίδια ώρα, παραμένουν ανοιχτά και τα θέματα που αφορούν το δίκτυο και τις χρονοβόρες αδειοδοτικές διαδικασίες. Χαρακτηριστική άλλωστε είναι η περίπτωση των μικρών υδροηλεκτρικών έργων η ανάπτυξη των οποίων συναντά μεγάλα εμπόδια, με τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στην αδειοδότησή τους να μην έχουν την απαραίτητη εξειδίκευση, ενώ δύσπιστες είναι και οι κοινωνίες. Μιλώντας στο iEnergeia.gr η Πολιτικός Μηχανικός στην εταιρία ΝΑΝΚΟ κα Μαρία Ανδρέου επισημαίνει την ανάγκη και τα μικρά υδροηλεκτρικά ένα έχουν προτεραιότητα στο δίκτυο, ενώ αναφέρει πως οι περικοπές στο δίκτυο θα πρέπει να εφαρμοστούν με δίκαιο τρόπο. Να σημειωθεί πως μέχρι τέλος του μήνα ο ελληνικός σύνδεσμος μικρών υδροηλεκτρικών έργων θα καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις για το θέμα.
Μιλώντας στο iEnergeia.gr η κα Ανδρέου επισημαίνει πως « το δίκτυο είναι ένα θέμα που απασχολεί την αγορά ενέργειας. Το ζητούμενο είναι να έχουν και τα μικρά υδροηλεκτρικά προτεραιότητα στο δίκτυο και να μην υπάγονται στις άλλες ΑΠΕ μαζί με φωτοβολταϊκά και αιολικά μικρότερης ισχύος. Πρέπει επομένως να αντιμετωπιστούν ως ξεχωριστή οντότητα. Οι διαδικασίες αδειοδότησης για τα μικρά υδροηλεκτρικά είναι πιο χρονοβόρες σε σχέση με τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά. Όχι μόνο από άποψη αδειοδότησης, αλλά και από σχεδιασμού. Επομένως, είναι πολύ μεγάλος ο χρόνος αναμονής για να πάρει ένα έργο όρους σύνδεσης από τους διαχειριστές. Σε σχέση με το ζήτημα των περικοπών έγχυσης των ΑΠΕ στο δίκτυο τονίζει ότι «θα πρέπει να εφαρμοστεί το μέτρο και με μια αντιστάθμιση με τα έργα ενέργειας που αναπτύσσονται. Δηλαδή πλέον έχουν προτεραιότητα ένταξης στο σύστημα τα έργα αποθήκευσης ενέργειας. Άρα, θα έπρεπε να βρεθεί μια λύση και να χρησιμοποιηθούν τα συγκεκριμένα έργα για να βοηθήσουν το ήδη κορεσμένο σύστημα. Σε κάθε περίπτωση εκεί είναι η λύση και δεν γίνεται σε ένα μικρό επενδυτή να κάνουν μεγάλες περικοπές. Πρέπει να υπάρχει ένα δίκαιο σύστημα».
Η εταιρία ΝΑΝΚΟ δραστηριοποιείται στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για περισσότερα από 20 χρόνια και έχει θέσει σε λειτουργία έργα ισχύος 11,36MW.