Στα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται η έγκριση της τελικής λίστας των έργων που ανήκουν στην κατηγορία των Σημαντικών Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCI) ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγεται και το έργο «Dedicated H2 Pipeline» το οποίο πέρασε με επιτυχία την τεχνική αξιολόγηση. Συνολικότερα στόχος της Ε.Ε. είναι η ενδυνάμωση του ρόλου των χωρών της Μεσογείου σε σχέση με την παραγωγή και μεταφορά πράσινου υδρογόνου.
Άλλωστε στο σχέδιο REPowerEU προβλέπονται πέντε διάδρομοι αγωγών μεγάλης κλίμακας από την πρωτοβουλία European Hydrogen Backbone της οποίας ιδρυτικό μέλος είναι και ο ΔΕΣΦΑ. Tο έργο «Dedicated H2 Pipeline» θα αποτελέσει βασικό μέρος του «διαδρόμου Ε» ο οποίος θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες για παραγωγή αιολικής και φωτοβολταϊκής ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή και που συνδέεται με την παραγωγή υδρογόνου. Στόχος η προμήθεια των αγορών της Κεντρικής Ευρώπης όπου η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί έως το 2030. Όπως επισημαίνουν στο iEnergeia.gr αναλυτές η ενεργειακή μετάβαση προϋποθέτει τεράστιες ποσότητες υδρογόνου. Υπάρχει η λύση να προέλθουν από χώρες εκτός Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η περίπτωση της Αιγύπτου. Όμως οι ίδιοι αναλυτές προσθέτουν πως όταν μιλάμε για πράσινο υδρογόνο η Ελλάδα θα πρέπει να έχει αυξημένο βάρος. Εκτός από την Ελλάδα όμως αυξημένο ρόλο αναμένεται να έχει τόσο η Ιταλία, όσο και η Ισπανία. Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί η αναβάθμιση του δικτύου, έτσι ώστε να είναι εφικτή η μεταφορά υδρογόνου.
Επιστρέφοντας στο έργο «Dedicated H2 Pipeline»να σημειωθεί πως περιλαμβάνει την κατασκευή ενός αγωγού μήκους 540 χλμ αποκλειστικά για τη μεταφορά πράσινου υδρογόνου. Ο αγωγός θα ξεκινά από τη Νότια Ελλάδα, εξυπηρετώντας τα κύρια σημεία ανεφοδιασμού σε Αθήνα και Κόρινθο και θα φτάσουν στο σημείο διασύνδεσης του ΕΣΦΑ με τη Βουλγαρία στην περιοχή του Σιδηροκάστρου. Εκεί θα συνδεθεί με τον αντίστοιχο «Dedicated H2 Pipeline», σύμφωνα με την πρόταση που υπέβαλε η Bulgartransgaz.
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με εκτιμήσεις όταν κατατεθεί το ΕΣΕΚ, θα ακολουθήσουν άλλα νομοσχέδια που θα εξειδικεύουν τους στόχους για το υδρογόνο, βασική εκκρεμότητα.