Tέλος επιτηδεύματος στις ενεργειακές κοινότητες με εικονικό συμψηφισμό

Tέλος επιτηδεύματος στις ενεργειακές κοινότητες με εικονικό συμψηφισμό
Σάββατο, 26/08/2023 - 07:58

Φρένο στη λειτουργία των ενεργειακών κοινοτήτων με αποκλειστικό σκοπό το virtual net metering βάζει επιβάρυνση με τέλος επιτηδεύματος.

Μάλιστα το ποσό που καλούνται να πληρώσουν είναι ίσο με την ετήσια κατανάλωση ρεύματος τριών έως τεσσάρων νοικοκυριών την ώρα που οι συγκεκριμένες ενεργειακές κοινότητες δεν προσπορίζονται εισοδήματα αλλά λειτουργούν αποκλειστικά ως σχήματα εικονικού συμψηφισμού.

Τη σχετική επισήμανση κάνει η διοίκηση του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά με επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα ζητώντας απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδευμάτος.

Όπως επισημαίνεται οι ενεργειακές κοινότητες του ν. 4513/2018 έχουν αποκλειστικό σκοπό την κάλυψη των ηλεκτρικών καταναλώσεων των μελών τους μέσω συμψηφισμού τους με την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια σε φωτοβολταϊκή εγκατάσταση της ενεργειακής κοινότητας.

Στην περίπτωση μάλιστα ύπαρξης πλεονάσματος ηλεκτρικής ενέργειας, αυτό ρητώς οικονομικά δεν αποζημιώνεται, αλλά πιστώνεται στους Προμηθευτές που παρεμβάλλονται στο σχήμα και που αφού το καρπωθούν, το αποζημιώνουν υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) του άρθρου 143, του ν. 4001.

Δεν πρόκειται δηλαδή για κανενός είδους οικονομικό συμψηφισμό εισοδήματος από πώληση παραγόμενου ρεύματος αφού τέτοια δεν υφίσταται, αλλά μόνο συμψηφισμός κιλοβατωρών που παρήγαγε η φωτοβολταϊκή μονάδα της ενεργειακής κοινότητας με κιλοβατώρες καταναλώσεων σε μετρητές μελών της που είναι ανεξάρτητα πρόσωπα. Συνεπώς, εξηγεί ο ΣΠΕΦ, δεν υφίσταται συνεπώς καμία οικονομική συναλλαγή ή τζίρος ή προσπόριση εισοδήματος σε ευρώ, οπότε και η Εκ. Κοινότητα δεν έχει εισπράξεις σε ευρώ από την δραστηριότητα της αυτή.

Διευκρινίζει ότι πρακτικά το πρόγραμμα τέτοιων εικονικών ενεργειακών συμψηφισμών, εφόσον αποκλειστικά εφαρμόζονται από τις εν λόγω Εν. Κοιν., είναι ταυτόσημο με όσων ιδιωτών εφαρμόζουν σχήματα ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) στη στέγη τους, δηλαδή που συμψηφίζουν κιλοβατώρες παραγωγής τους με κιλοβατώρες κατανάλωσης του μετρητή τους χωρίς καμία φορολογική υποχρέωση τέλους επιτηδεύματος για τη λειτουργία αυτή και που στην περίπτωση ύπαρξης πλεονάσματος ρεύματος, αυτό οικονομικά ρητώς επίσης δεν αποζημιώνεται αλλά καταλήγει μέσω των Προμηθευτών υπέρ του ΕΛΑΠΕ.

Με βάση τα όσα αναφέρει προκειμένου να γίνει αντιληπτός ο «παραλογισμός» όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, τα 1600 € που είναι το τέλος επιτηδεύματος ισοδυναμούν με περίπου 11 μεγαβατώρες κατανάλωσης ρεύματος. Κατά μέσο όρο ετησίως ένα νοικοκυριό καταναλώνει 3-4 μεγαβατώρες, οπότε το ρεύμα πρακτικά 3-4 νοικοκυριών κατά μέσο όρο ετησίως αναλώνεται από το τέλος επιτηδεύματος έδρας και υποκαταστήματος.

Συνεπώς αν είναι η Εν.Κοιν. απαρτίζεται από λ.χ. 10 νοικοκυριά, τα τέσσερα, ήτοι το 40% χάνουν εντελώς την εξοικονόμηση και το όφελος από την λειτουργία της.

Ο Σύνδεσμος τονίζει ότι το σύστημα αφήνεις κάποιες δυνατότητες επιμέρους παραμετροποίησης των περιπτώσεων, όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που έχουν αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων τους όπου παρέχεται μείωση στα καταλογιζόμενα Τέλη Επιτηδεύματος και κατά αντίστοιχο τρόπο ζητά να εισαχθεί άμεσα εξαίρεση από τα Τέλη Επιτηδεύματος έδρας και υποκαταστήματος για Εν.Κοιν. που έχουν αποκλειστικό σκοπό και δραστηριότητα τους την λειτουργία προγραμμάτων Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού.