Το Βερολίνο στοχεύει να επεκτείνει την παραγωγή γεωθερμικής ενέργειας, ώστε να μπορεί να τροφοδοτεί 10 φορές περισσότερη ενέργεια στο δίκτυο θέρμανσης σε σχέση με σήμερα έως το 2030. Πριν από λίγες ημέρες, παρουσιάστηκε ο Οδικός Χάρτης Βαθιάς Γεωθερμικής Ενέργειας για την Πολιτεία του Βερολίνου. Για να αποτραπούν μελλοντικοί κίνδυνοι, το υπάρχον πρόγραμμα γεώτρησης 13 πιθανών τοποθεσιών θα επεκταθεί σε εννέα βαθιές γεωτρήσεις. Ο κλάδος της γεωθερμικής ενέργειας στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης διεκδικεί νομοθετική ρύθμιση για την επέκταση των δυνατοτήτων της πηγής ενέργειας και την άρση πολλών εμποδίων, κυρίως των χαμηλών κρατικών επιδοτήσεων.
Η Γερμανία φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα γεωθερμικά αποθέματα της Ευρώπης, τα οποία είναι σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητα, αλλά οι αυξημένες τιμές της ενέργειας πέρυσι προκάλεσαν νέο ενδιαφέρον για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με μεγάλες δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να διερευνούν πιθανές επενδύσεις στη χώρα.
Δίπλα σε αυτή την προοπτική προστέθηκε η ανακοίνωση πριν από λίγους μήνες, από την γερουσιαστή Manja Schreiner του σχεδίου για τη διάνοιξη τριών δοκιμαστικών γεωτρήσεων. Επεσήμανε περαιτέρω ότι το 20% του ισοζυγίου θερμότητας στο Βερολίνο μπορεί να τροφοδοτηθεί από γεωθερμική ενέργεια – μια μεγάλη ευκαιρία δεδομένου ότι πάνω από το 90% των αναγκών θέρμανσης της πόλης καλύπτεται σήμερα από ορυκτά καύσιμα.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε την Πέμπτη ότι η βαθιά γεωθερμική ενέργεια έχει μεγάλες δυνατότητες για παραγωγή θερμότητας στη Γερμανία, καθώς το Βερολίνο στοχεύει να καταργήσει σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα στο σύστημα θέρμανσης του.
«Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερη γεωθερμική ενέργεια μέχρι το 2030», είπε ο Σολτς σε εκδήλωση του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. «Η βαθιά γεωθερμική ενέργεια παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις κοινότητές μας και την παροχή θερμότητας», είπε.
Η γεωθερμική ενέργεια θα μπορούσε να καλύψει περισσότερο από το ένα τέταρτο της ετήσιας ζήτησης θερμότητας της Γερμανίας με δυναμικό παραγωγής άνω των 300 τεραβατώρων, σύμφωνα μς μια μελέτη του Ινστιτούτου Fraunhofer πέρυσι.