Πριν δύο μήνες σε επιστολή του προς τον αντιπρόεδρο της ΡΑΑΕΥ κ. Δ. Φούρλαρη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μανούσος Μανουσάκης διαπίστωνε πως η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ επηρεάζει σημαντικά τον ενεργειακό προγραμματισμό και τη λειτουργία σε πραγματικό χρόνο που εκτελεί καθημερινά με αποτέλεσμα να αποφασίζει τον περιορισμό της έγχυσης των μονάδων ΑΠΕ προκειμένου να διατηρηθεί η ευστάθεια του συστήματος. Ο Διαχειριστής ανέπτυξε μια μεθοδολογία ώστε να παρουσιάζεται περίσσεια ενέργεια στα αποτελέσματα της διαδικασίας ενοποιημένου προγραμματισμού και να πραγματοποιείται αυτόματος περιορισμός των απαιτήσεων Ισχύος Εξισορρόπησης αν αυτό απαιτείται για την σύγκλιση του αλγορίθμου της ΔΕΠ. Η συγκεκριμένη εισήγηση τέθηκε σε διαβούλευση από τη ΡΑΑΕΥ.
Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας σε επιστολή του προς τη ΡΑΑΕΥ στο πλαίσιο της διαβούλευσης διαπιστώνει πως «ο Διαχειριστής ΕΣΜΗΕ προβαίνει συστηματικά σε περιορισμό των απαιτήσεων Ισχύος Εξισορρόπησης, χωρίς τεκμηρίωση του επιπέδου των μειώσεων και πρότερη ενημέρωση των συμμετεχόντων».
Στην επιστολή εξηγεί πως «ως βασικός λόγος του περιορισμού των απαιτήσεων τίθεται η δυσκολία επίλυσης του αλγορίθμου ΔΕΠ, ωστόσο η ικανότητα σύγκλισης ενός αλγορίθμου, ο οποίος αποτελεί ουσιαστικά ένα εργαλείο για την λειτουργία της αγοράς, δε θα πρέπει να επηρεάζει τις αποφάσεις και τα μεγέθη της αγοράς».
Ο Σύνδεσμος αναφέρει πως δεν είναι ξεκάθαρη η μεθοδολογία προσδιορισμού των αναγκαίων εφεδρειών και επισημαίνει πως «χαρακτηριστικό παράδειγμα παρέκκλισης στο οποίο προβαίνει συστηματικά ο Διαχειριστής είναι κάποιες μέρες κατανομής οι οποίες δεν παρουσιάζουν ούτε πρόβλημα στην τήρηση του ισοζυγίου ενέργειας ούτε κρίνεται αναγκαίος ο περιορισμός των απαιτήσεων Ισχύος Εξισορρόπησης. Παρόλα αυτά, η χρήση περιορισμών ένταξης μονάδων (Generic constraints) χωρίς πρότερη αιτιολόγηση δύναται να οδηγήσει σε δυσκολία επίλυσης της ΔΕΠ και κατ’ επέκταση σε στρεβλώσεις στην αγορά εξισορρόπησης με αποτέλεσμα την εφαρμογή της νέας μεθοδολογίας διαστασολόγησης σε μέρες κατανομής που δεν κρίνεται αναγκαία».
Επιπλέον η ΔΕΗ στο πλαίσιο της διαβούλευσης εκφράζει τις επιφυλάξεις της ως προς την πρόταση του ΑΔΜΗΕ επισημαίνοντας πως «η δημιουργία μιας εικονικής οντότητας στην οποία θα κατανέμονται εφεδρείες προσφέρει μόνο μείωση του χρόνου εκτέλεσης και επίτευξης λύσης της διαδικασίας ενοποιημένου προγραμματισμού με ικανοποιητικό ποσοστό σύγκλισης αλλά σε καμία περίπτωση δε βελτιώνει τη λειτουργία της αγοράς και την ασφάλεια του συστήματος, καθώς οι εφεδρείες που έχουν κατανεμηθεί στην εικονική οντότητα δεν θα είναι διαθέσιμες στην πραγματική λειτουργία. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, ο ΑΔΜΗΕ να προβαίνει, σε ολοένα και αυξανόμενο βαθμό στο μέλλον, σε επεμβάσεις εκτός αγοράς και σε έκτακτους χειρισμούς στον πραγματικό χρόνο λειτουργίας προκειμένου να καλύψει τις πραγματικές απαιτήσεις του συστήματος, μεταθέτοντας ουσιαστικά ένα πρόβλημα από τον προγραμματισμό στην πραγματική λειτουργία της αγοράς».