Πριν λίγες ημέρες, σε έκθεσή του Green Tank διαπιστωνόταν «ότι με δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων και εγκατάσταση 272-300 MW φωτοβολταϊκών σταθμών μπορούν να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες 245.000 οικιακών καταναλωτών στις λιγνιτικές περιοχές της χώρας». Ωστόσο, η Electra Energy με επιστολή της στο υπουργείο Ενέργειας επισημαίνει πως στο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα η σημαντική παρουσία των ενεργειακών κοινοτήτων έχει παραλειφθεί.
Να τονιστεί σε αυτό το σημείο πως η ευρωπαϊκή ένωση με μια σειρά κανονισμών υποχρεώνει τα κράτα μέλη να καταγράψουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην επίτευξη έργων ιδιοκατανάλωσης, ενώ και πρόσφατη οδηγία που εγκρίθηκε από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο υπογραμμίζει το σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσουν οι ενεργειακές κοινότητες στην πορεία της ενεργειακής μετάβασης.
Επιστρέφοντας, όμως, στην επιστολή της Electra Energy προς το υπουργείο Ενέργειας η οργάνωση επισημαίνει πως «το αρχικό κείμενο ΕΣΕΚ που εκπονήθηκε το 2019, αναφέρεται και παραπέμπει σε αρκετά σημεία στον καθοριστικό ρόλο που μπορούν διαδραματίσουν οι ενεργειακές κοινότητες στην ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών, στην υλοποίηση επενδύσεων τεχνολογιών ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και στην αειφόρο διαχείριση δασών, στο Αναθεωρημένο ΕΣΕΚ συναντάται μόνο μία γενική και άκρως ελλιπής αναφορά σχετικά με την “επέκταση των ενεργειακών κοινοτήτων” χωρίς να δίνεται περαιτέρω επεξήγηση».
Η Electra Energy τονίζει ακόμα πως ο στόχος 44% της τελικής ενεργειακής κατανάλωσης για το 2030 για τις ΑΠΕ στερείται φιλοδοξίας σε σχέση με την επίτευξη του στόχου για τη διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1.5C, και βρίσκεται κάτω και από το απώτερο όριο των 45% που προβλέπει η Αναθεωρημένη Οδηγία για τις ΑΠΕ. Επιπλέον ζητά την «άμεση απόσυρση των έργων ορυκτού αερίου, καθώς και των αναφορών σε έρευνες υδρογονανθράκων από το ΕΣΕΚ».