Υπενθύμισε δε ότι η Αίγυπτος, που έχει μεγάλη γεωγραφική εγγύτητα στην Ευρώπη και την εφοδιαστική της αλυσίδα, είναι ο κύριος κόμβος για την παραγωγή και εξαγωγή LNG στην ενωμένη Ευρώπη, ενώ έχει τεράστιο δυναμικό στις ΑΠΕ.
«Νομίζω πως η ενέργεια είναι βασικός πυλώνας της οικοδόμησης μια πραγματικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της νότιας Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, και της ΕΕ. Κι αυτό είναι σημαντικό, προκειμένου να προχωρήσουμε πέρα από την παραδοσιακή προσέγγιση της σχέσης μας ως δωρητή και αποδέκτη, σε μια πραγματική συνεργασία, όπου η ενέργεια σε όλες τις μορφές της βρίσκεται στον πυρήνα» είπε χαρακτηριστικά.
Όπως ανέφερε, η αιγυπτιακή κυβέρνηση, με μεγάλη υποστήριξη από ιδιώτες επενδυτές από την Αίγυπτο, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο, επενδύει αδρά σε υποδομές όπως το τεράστιο φωτοβολταϊκό πάρκο στο Benban, κοντά στο Ασσουάν, «το μεγαλύτερο στον κόσμο» ή το πρότζεκτ μετατροπής του συνόλου της Διώρυγας του Σουέζ σε «πράσινο διάδρομο», κάτι πολύ σημαντικό και για την Ευρώπη, το οποίο μεταξύ άλλων θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για την εξέλιξη της Αιγύπτου σε ένα από τα βασικά σημεία εξόδου για την εξαγωγή LNG και πράσινου υδρογόνου.
Ο κ.Αμπντελάτι αναφέρθηκε ακόμα στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση της χώρας του για τη διευκόλυνση των ξένων επενδύσεων, όπως η ανασυγκρότηση του Ανώτατου Συμβουλίου για τις επενδύσεις, στο οποίο προεδρεύει πλέον ο ίδιος ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Abdel Fattah El-Sisi. Έκανε λόγο για την ύπαρξη ενός καλού θεσμικού πλαισίου στις σχέσεις της χώρας του με την ΕΕ στον ενεργειακό τομέα, αναφέροντας μεταξύ άλλων το MoU (μνημόνιο αλληλοκατανόησης), που υπεγράφη τον Ιούνιο στο Κάιρο, ενώ γνωστοποίησε ότι το 2022 οι εξαγωγές LNG από την Αίγυπτο προς την Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 176%.
Υπενθύμισε ότι το αιγυπτιακό και το ελληνικό εθνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας διασυνδέονται μέσω τριών υποθαλάσσιων καλωδίων για την εξαγωγή, σε πρώτη φάση, 3000 MW ενέργειας από ΑΠΕ στη χώρα μας και από εκεί σε γειτονικές χώρες, ενώ γνωστοποίησε ότι αντίστοιχο πρότζεκτ ετοιμάζεται στο μέλλον και με την Ιταλία.
Αναφέρθηκε στην προσπάθεια για τη διασφάλιση των προμηθειών ενέργειας προς την ΕΕ, που καταβάλλεται στο πλαίσιο του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της ανατολικής Μεσογείου («East Mediterranean Gas Forum – EMGF). Ο κ.Αμπντελάτι έκανε ακόμα λόγο για τρεις εκκρεμότητες με την ΕΕ, που αφορούν το πράσινο υδρογόνο, οι οποίες έχουν να κάνουν με τις επιδοτήσεις (που μπορεί να επηρεάσουν την ανταγωνιστικότητα των τιμών), την πιστοποίηση (τι θεωρείται τελικά πράσινο) και τη μεταφορά τεχνολογίας.
Η μεγάλη δύναμη της Αιγύπτου στις ΑΠΕ και οι επενδύσεις «μαμούθ»
Unsplash
Πέμπτη, 12/10/2023 - 18:25
Στις «τεράστιες», όπως τις χαρακτήρισε, δυνατότητες και πιθανότητες για την παραγωγή τόσο φυσικού αερίου -ως μεταβατικού καυσίμου- όσο και ανανεώσιμων ενεργειακών πηγών (ΑΠΕ) και καθαρής ενέργειας, που έχει η ανατολική Μεσόγειος αλλά και ειδικά η χώρα του, αναφέρθηκε ο πρέσβης δρ Μπαντρ Αμπντελάτι (Badr Abdelatty), επικεφαλής της αποστολής της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην ΕΕ, στο 2ο συνέδριο Ανατολικής Μεσογείου & Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που διοργανώνεται στις Βρυξέλλες από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.