Σύμφωνα με πληροφορίες τα υπεράκτια θα αναπτυχθούν σε 12 περιοχές, εκ των οποίων οι έξι θα συγκεντρώσουν τα περισσότερα έργα. Αυτά θα γίνουν στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και της Κρήτης
Στόχος να αρχίσουν να ξεδιπλώνονται οι απαραίτητες δράσεις για να φτάσουμε στο στόχο που έχει τεθεί στο προσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα. Δηλαδή, η εγκατεστημένη ισχύς των υπεράκτιων αιολικών πάρκων να ανέλθει σε 1,9 GW έως το 2030.
Πρόσφατα μιλώντας στο συνέδριο του Economist ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), κ. Αριστοφάνης Στεφάτος επεσήμανε πως η χώρα μας διαθέτει τεράστιο αιολικό δυναμικό, εκτιμώντας ότι μπορούν να δοθούν ευκαιρίες οι οποίες θα προωθήσουν διμερή σχήματα συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή.
Μετά την ανακοίνωση του εθνικού προγράμματος θα υπάρχει μια διαδικασία τυπική που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Καταρχάς θα πρέπει να υποβληθεί το σχέδιο στην αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος και θα ακολουθήσει προφανώς διαβούλευση. Επομένως, θα υπάρξουν καθυστερήσεις μέχρι να υπογραφεί η ΚΥΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι μελέτες του ΑΔΜΗΕ που αφορούν τη διασυνδεσιμότητα των έργων(χωρητικότητα, χρονοδιάγραμμα) έχουν υποβληθεί, ενώ έχει κλείσει και το θέμα με το ΓΕΕΘΑ.
Με ενδιαφέρον επίσης αναμένεται η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τον άλλο μήνα από την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας ΕΛΕΤΑΕΝ και τη Norwegian Offshore Wind NOW όπου θα αναλυθούν οι προκλήσεις στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «Η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό για την υπεράκτια αιολική ενέργεια, με φιλόδοξους στόχους για 1,9 GW έως το 2030 και 9,8 GW έως το 2040. Για να μεγιστοποιηθεί η αξία για την οικονομία, την κοινωνία και τις επενδύσεις, απαιτείται η ανάπτυξη μιας τοπικής εφοδιαστικής αλυσίδας ικανή να υποστηρίξει την κατασκευή, εγκατάσταση και λειτουργία & συντήρηση των έργων».