Σε έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Global Renewables Alliance επισημαίνεται πως μετά τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά, η τρίτη μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγικής ικανότητας θα είναι η υδροηλεκτρική ενέργεια έως το 2030. Η παγκόσμια εγκατεστημένη υδροηλεκτρική ενέργεια θα αυξηθεί κατά σχεδόν 17% από το επίπεδο του 2022, φθάνοντας τα 1.465 GW σύμφωνα με το σενάριο IRENA 1,5°C. Για την υδροηλεκτρική ενέργεια, οι χώρες της G20 μαζί θα αποτελούν το 79% (πάνω από 1.150GW) της παγκόσμιας δυναμικότητας υδροηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030, με σχεδόν 305 GW συνολικής ισχύος να κατανέμεται στον υπόλοιπο κόσμο.
Τα τελευταία χρόνια, το υδρογόνο που παράγεται από ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, δηλαδή το «πράσινο» υδρογόνο και τα παράγωγά του έχουν αναγνωριστεί ως βιομηχανικές πρώτες ύλες με σκοπό την απεξάρτηση των ανθρακούχων τομέων που είναι δύσκολο να μειωθούν. Το υδρογόνο έχει επίσης αναγνωριστεί ως φορέας ενέργειας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξισορρόπηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας με την προσφορά από μεταβλητές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, παρέχοντας έτσι την αυξανόμενη ευελιξία που απαιτείται από τα δίκτυα. Η κλιμάκωση του πράσινου υδρογόνου προσφέρει επομένως σημαντικές δυνατότητες για την ενσωμάτωση υψηλότερων μεριδίων ανανεώσιμης ενέργειας στα δίκτυα και μπορεί επίσης να προσφέρει μια λύση για την εποχιακή αποθήκευση ενέργειας.
Η αποθήκευση υδρογόνου θα μπορούσε να γίνει όλο και πιο κρίσιμη για την ενεργειακή ασφάλεια, με τον ίδιο τρόπο που η αποθήκευση φυσικού αερίου είναι σήμερα σε πολλές περιοχές, σύμφωνα με την έκθεση. Η αποθήκευση υδρογόνου θα χρειαστεί κυρίως για την κάλυψη της διακύμανσης της προσφοράς (και όχι της ζήτησης). Η μακροπρόθεσμη αποθήκευση υδρογόνου μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και της ανθεκτικότητας του συστήματος.