Με βάση τα τελευταία στοιχεία(Οκτώβριος) όπως αναφέρει το Green Tank η πλειονότητα των ενεργών ενεργειακών κοινοτήτων βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία. Ακολουθεί η Δυτική Μακεδονία και έπονται η Δυτική Ελλάδα, η Αττική και η Θεσσαλία. Στη χαμηλή -μέση τάση και στις δύο κατηγορίες έργων ενεργειακών κοινοτήτων (εμπορικά και αυτοπαραγωγής), εμφανίζονται συνολικά 6,304 αιτήσεις ισχύος 4,895.4 MW, σημειώνοντας αύξηση 4.7% σε σχέση με την αιτούμενη ισχύ έως τον Νοέμβριο του 2022 (4,677.5 MW), σύμφωνα με το Green Tank.
«Τα έργα που υποβάλλονται από τις ενεργειακές κοινότητες είναι στην πλειοψηφία τους φωτοβολταϊκά. Στα εμπορικά έργα που υποβάλλονται στη χαμηλή – μέση τάση (ΔΕΔΔΗΕ) υπάρχει ένας μικρός αριθμός αιτήσεων για αιολικά πάρκα, μονάδες βιοαερίου, βιομάζας και ΣΗΘΥΑ. Συνολικά αυτές οι αιτήσεις είναι 23 με ισχύ 43.5 MW (1% της συνολικής αιτούμενης από εμπορικά έργα). Οι 10 από αυτές τις αιτήσεις είναι για αιολικά πάρκα με ισχύ 31.6 MW, χωρίς να έχουν ηλεκτριστεί, ενώ μόνο ένα έργο βιοαερίου έχει ηλεκτριστεί στην Ήπειρο με ισχύ 500 kW. Στα έργα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού συναντώνται μόνο φωτοβολταϊκά».
Επίσης, σύμφωνα με το Green Tank υπάρχει μια αυξητική τάση στην πορεία των ακυρωμένων αιτήσεων. «Οι αιτήσεις που υποβάλλονται στη χαμηλή – μέση τάση (εμπορικά έργα και αυτοπαραγωγή), ενδέχεται να ακυρώνονται είτε από τον ΔΕΔΔΗΕ λόγω αδυναμίας σύνδεσης ή άλλων μη προσδιορισμένων αιτιών, είτε από τον παραγωγό εξαιτίας μη προσκόμισης εγγράφων, λήξη της ισχύος προθεσμιών ή αυτοδίκαιη λύση της συμφωνίας. Μέχρι τον Νοέμβριο του 2022 οι ακυρώσεις από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ αυξάνονταν περισσότερο από ότι οι ακυρώσεις από την πλευρά των παραγωγών. Το 2023 όμως καταγράφεται αντίθετη τάση, όπου οι ακυρώσεις από την πλευρά των παραγωγών αυξήθηκαν περισσότερο συγκριτικά με τις ακυρώσεις του ΔΕΔΔΗΕ. Πιθανοί λόγοι για την εξέλιξη αυτή είναι η καθυστέρηση των διαδικασιών αδειοδότησης και αξιολόγησης, ή/και η αποθάρρυνση των παραγωγών για την προοπτική των έργων τους μετά από γνωστοποίηση αδυναμίας σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ λόγω έλλειψης διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου».
Τέλος το Green Tank προτείνει να υπάρξει άμεσα και δεύτερο πρόγραμμα στήριξης σε έργα ενεργειακών κοινοτήτων από τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης και να συμπεριληφθούν στις επιλέξιμες δαπάνες έργα ηλεκτροκίνησης και αντλιών θερμότητας από ενεργειακές κοινότητες ώστε να παρέχεται η δυνατότητα κάλυψης αναγκών σε θέρμανση/ ψύξη με κλιματικά και οικονομικά βιώσιμο τρόπο.