Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024 αναμένεται να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την ανάπτυξη της παραγωγής βιομεθανίου, ενώ μέχρι το τέλος του 2ου τριμήνου να ολοκληρωθεί και η δευτερογενής νομοθεσία (οδηγός προγράμματος, απαιτούμενες αποφάσεις), σύμφωνα με τις προβλέψεις του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα.
Σήμερα, λειτουργούν 99 σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με βιοαέριο με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 116 MWe και δεν υπάρχει παραγωγή βιομεθανίου.
Το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα εκτιμά πως υπάρχει η δυνατότητα αναβάθμισης υφιστάμενων μονάδων βιοαερίου σε μονάδες βιομεθανίου, τουλάχιστον όσων γειτνιάζουν σε δίκτυα διανομής ή μεταφοράς φυσικού αερίου. Εκτιμάται ότι πάνω από τις μισές σημερινές μονάδες βιοαερίου μπορούν να μετατραπούν σε παραγωγή βιομεθανίου. Την έγχυση του παραγόμενου βιομεθανίου σε δίκτυα διανομής φυσικού αερίου (ή αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου στις περιπτώσεις που αυτό είναι οικονομικότερο), με σκοπό το «πρασίνισμα» του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το υφιστάμενο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα., το ποσοστό βιομεθανίου στο διανεμόμενο αέριο θα φθάσει το 10,8% το 2030 και στο 20,4% το 2050.
Επίσης προβλέπεται «η δημιουργία πλαισίου κρατικών ενισχύσεων προκειμένου να υλοποιηθεί η παραγωγή βιομεθανίου από τον ιδιωτικό τομέα, δεδομένου ότι το κόστος του παραγόμενου βιομεθανίου κυμαίνεται σήμερα σε επίπεδα κατά 50-100% ανώτερα της μέσης τιμής του φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια (η τελευταία εκτιμάται στα 40-50 €/MWh). Το πλαίσιο θα βασίζεται σε ανταγωνιστικές διαδικασίες και θα περιλαμβάνει επενδυτική ενίσχυση ή/και λειτουργική ενίσχυση για ορισμένο χρονικό διάστημα με το σύστημα των οικονομικών διαφορών έναντι της τιμής του φυσικού αερίου».
Στόχος είναι να αξιοποιηθεί το δυναμικό παραγωγής βιοαερίου ώστε να εγχυθούν στο δίκτυο αερίου περίπου 250 εκατ. κυβικά μέτρα και να φτάσουν το ένα δισ. κυβικά μέτρα το 2040.
«Η στρατηγική επιλογή «πρασινίσματος» των αερίων καυσίμων, και ταυτόχρονα η επιλογή να παραμείνει η χρήση αερίων καυσίμων συμπληρωματικά με τον εξηλεκτρισμό, θα απαιτήσει μακροπρόθεσμα να καλύψουν τα κλιματικά ουδέτερα αέρια το σύνολο των αερίων καυσίμων. Παράλληλα, δίνεται βάση στην αξιοποίηση μεγαλύτερου ποσοστού των κτηνοτροφικών, γεωργικών και δασικών υπολειμμάτων και αποβλήτων για την παραγωγή βιοαερίου καθώς και στην ανάπτυξη του βιοαερίου για την παραγωγή βιομεθανίου μέσω εγκατάστασης αναμόρφωσης», αναφέρει το ΕΣΕΚ.
Τα βιοαέρια στα νοικοκυριά
Τα κτίρια είναι οι µεγαλύτεροι καταναλωτές ενέργειας στην ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 42% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας και το 36% των εκποµπών CO2. Μόνο το 23% της πρωτογενούς ενέργειας για τα κτίρια προέρχεται από ανανεώσιµες πηγές. Η µετάβαση σε ένα κτιριακό απόθεµα με ουδέτερο αποτύπωμα θα απαιτήσει µια σειρά εργαλείων και τα βιοαέρια προσφέρουν εύκολες στην εφαρµογή και οικονοµικά αποδοτικές λύσεις αναφέρει ο ελληνικός σύνδεσμος βιοαερίου-HABIO.
Σε σχετικό έντυπο του τονίζει πως τα βιοαέρια µπορούν να παρέχουν στα νοικοκυριά και στα κτίρια τριτογενούς τοµέα ανανεώσιµη και ανταγωνιστική από πλευράς κόστους θερµότητα µε τους ακόλουθους τρόπους:
1. Μόλις εγχυθεί στα δίκτυα αερίου, το βιοµεθάνιο (δηλαδή το βιοαέριο που αναβαθµίζεται σε φυσικό αέριο), µπορεί να τροφοδοτήσει συσκευές τελικής χρήσης, όπως λέβητες αερίου υψηλής απόδοσης και αντλίες θερµότητας αερίου ή υβριδικού αερίου, τόσο σε µεµονωµένες κατοικίες όσο και σε συλλογικού χαρακτήρα κτίρια.
2. Οι κεντρικές µονάδες συνδυασµένης παραγωγής θερµότητας και ηλεκτρικής ενέργειας (CHP) µπορούν να λειτουργούν µε βιοµεθάνιο και να παρέχουν θερµότητα µέσω ενός δικτύου τηλεθέρµανσης.
3. Σε αγροτικές περιοχές που δεν είναι συνδεδεµένες µε υπάρχοντα δίκτυα φυσικού αερίου, το ακατέργαστο βιοαέριο µπορεί να παράγει απευθείας θερµότητα που θα διανεµηθεί µέσω ενός δικτύου τηλεθέρµανσης.
4. Το BioLPG (Βιο-υγραέριο) και το ανανεώσιµο DME (Di-Methyl-Ether: Διµεθυλικός Αιθέρας) είναι κατάλληλα για µεµονωµένα σπίτια που είναι αποµακρυσµένα από δίκτυα φυσικού αερίου.Μπορούν να αντικαταστήσουν το µαζούτ ή το ορυκτό υγραέριο (LPG).