Αυτή την εβδομάδα θα υπάρξουν σχετικές συζητήσεις στο υπουργείο ενέργειας και απομένει στη συνέχεια να προδημοσιευτεί ο οδηγός του προγράμματος, ο οποίος θα θέτει κάποια οικονομικά κριτήρια.
Όπως έχουμε αναφέρει και παλιότερα στο iEnergeia το πρόγραμμα εκτιμάται πως θα επιδοτεί ενδεχομένως και συστήματα μπαταριών και ο συνολικός προϋπολογισμός υπολογίζεται σε 150-160 εκατ. ευρώ. Με το πρόγραμμα αναμένεται να επιδοτηθούν επιχειρήσεις που θα κάνουν zero feed-in.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Ενέργειας επεξεργάζεται να υλοποιήσει ένα διαγωνισμό για φωτοβολταϊκά με μπαταρία. Σκέψη της ηγεσίας του υπουργείου, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετοί όροι σύνδεσης και για να δοθούν και άλλοι θα πρέπει να απελευθερωθεί ηλεκτρικός χώρος. Με τον εξής τρόπο: δίνοντας τη δυνατότητα σε αυτούς που έχουν όρους σύνδεσης να βάλουν μπαταρίες. Στο πλαίσιο αυτό από την επόμενη χρονιά θα υπάρξει ένα διαγωνισμός 2GW για να κατοχυρώσουν τα εν λόγω έργα ταρίφα. Βέβαια θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το ύψος της ενίσχυσης και αν αυτό το σχήμα χρειάζεται έγκριση από την κομισιόν.
Σε κάθε περίπτωση όπως αναφέρεται στο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα η υψηλή διείσδυση ΑΠΕ θα πρέπει να συνοδευτεί από την ανάπτυξη της απαιτούμενης αποθήκευσης (κυρίως τεχνολογίας συσσωρευτών και αντλησιοταμίευσης) για τη μετατόπιση της πλεονάζουσας ενέργειας ΑΠΕ, παροχή υπηρεσιών εξισορρόπησης / παροχή υπηρεσιών ευελιξίας (π.χ. υπηρεσίες ταχείας αύξησης/μείωσης ισχύος) και σταθεροποίησης του συστήματος, συμβολή στην επάρκεια ισχύος και υπηρεσίες αποσυμφόρησης δικτύου. Συμπληρωματικά, μέρος των ανωτέρω υπηρεσιών θα παρέχεται και από οντότητες απόκρισης ζήτησης.