Προγραμματίζει τη διενέργεια ειδικών σεμιναρίων για την ενημέρωση των παικτών στην αγορά για το πώς θα λειτουργήσει η πλατφόρμα και ποια είναι η διαδικασία. Παράλληλα καλεί τους κατόχους Λογαριασμού Εγγυήσεων Προέλευσης να προχωρήσουν στην επιβεβαίωση της υφιστάμενης εγγραφής τους και στο νέο πληφοριακό σύστημα
Η νέα πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει ο ΔΑΠΕΕΠ για τη δημοπράτηση των Εγγυήσεων Προέλευσης λειτουργεί ήδη εδώ και ένα μήνα και είναι συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή πλατφόρμα ΑΙΒ, ενώ στη νέα αυτή πλατφόρμα έχει ενσωματωθεί από τον περασμένο Αύγουστο το Μητρώο Εγγυήσεων Προέλευσης που διαχειρίζεται ο ΔΑΠΕΕΠ.
Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της διασύνδεσης του Ελληνικού Μητρώου Εγγυήσεων Προέλευσης με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά και την έναρξη των δημοπρασιών ανοίγει ο δρόμος για την αύξηση των οικονομικών εσόδων προς τον Ειδικό Λογαριασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ).
Ο ΕΛΑΠΕ, δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 για να αποζημιώνει τις μονάδες ΑΠΕ και να συμβάλει στην ανάπτυξη τους, κάτι που σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΑΠΕΕΠ, Γιάννη Γιαρέντη «έχει επιτελέσει στο έπακρο» όπως δήλωσε πρόσφατα. Μάλιστα η εγκατεστημένη ισχύς έργων ΑΠΕ έως και τον Ιούνιο 2023 στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα ήταν 11,28 GW και οι ενεργές συμβάσεις 19.155.
Σύμφωνα με το πλέον πρόσφατο δελτίο ΕΛΑΠΕ που εξέδωσε ο ΔΑΠΕΕΠ έως τον Ιούνιο του 2023, ο Ειδικός Λογαριασμός είναι πλεονασματικός με το υπόλοιπο να ανέρχεται στα 18,22 εκατ. ευρώ. Επίσης ο υπολογαριασμός Νέων Έργων (δηλαδή τα έργα που συνδέθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2021) παρουσιάζει πλεόνασμα 77,36 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στους Υπολογαριασμούς ΛΓ_1 και ΛΓ_2 παρουσιάζουν μεν έλλειμμα ύψους 206,53 εκατ. ευρώ, το οποίο όμως σύμφωνα πάντα με τον κ. Γιαρέντη αντισταθμίζεται μέσω των εσόδων από το πράσινο τέλος στην κατανάλωση ντίζελ και τις εκκαθαρίσεις ΕΤΜΕΑΡ.
Επιπλέον οι δημοπρασίες αναμένεται να αυξήσουν την αξία των εγχώριων Εγγυήσεων Προέλευσης, καθώς θα δημιουργήσει δυνατότητες για την εξυπηρέτηση των μεγάλων καταναλωτών και προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας στους οποίους απευθύνονται τα ελληνικά "πράσινα" πιστοποιητικά.
Μέσα από το νέο πληροφοριακό σύστημα δίνεται η δυνατότητα σε παραγωγούς από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και σε προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να διασυνδεθούν με τα ευρωπαϊκά μητρώα των Εγγυήσεων Προέλευσης μέσω του ΗUΒ που λειτουργεί ο ΑΙΒ.
Έτσι πλέον ο ΔΑΠΕΕΠ καλεί τους κατόχους λογαριασμού Εγγυήσεων Προέλευσης να επιβεβαιώσουν την υφιστάμενη εγγραφή τους και στο νέο πληροφοριακό σύστημα και να δηλώσουν τα στοιχεία των εκπροσώπων τους. Με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσουν την απαραίτητη πρόσβαση με νέα κωδικοποίηση για τους ιδίους και τους χρήστες που θα ορίσουν.
Ταυτόχρονα οι νόμιμοι εκπρόσωποι των κατόχων λογαριασμού στο Μητρώο Εγγυήσεων Προέλευσης θα υπογράψουν και την σχετική σύμβαση που είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό Πρότυπο του ΑΙΒ και προβλέπεται από το νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι για την επανεγγραφή τους στην πλατφόρμα οι κάτοχοι Λογαριασμού θα κληθούν να καταβάλουν το τέλος εγγραφής στο Νέο Πληροφοριακό Σύστημα. Τα τέλη αυτά έχουν ήδη εγκριθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή.
Δεδομένου δε ότι πρόκειται για μια εντελώς νέα διαδικασία ο ΔΑΠΕΕΠ τις επόμενες ημέρες θα διοργανώσει δημόσια παρουσίαση του νέου Πληροφοριακού Συστήματος και εκπαίδευση των χρηστών.