Το σήμα για στροφή έχει δώσει εδώ και αρκετό καιρό η ΔΕΗ, σε σχέση με την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα. Προηγήθηκε η συμφωνία με τη γερμανική εταιρία RWE για φωτοβολταϊκά έργα με συνολική εγκατεστημένη ισχύ που ξεπερνούν τα 400MW που θα κατασκευαστούν στην Δυτική Μακεδονία, εντός των ορίων του πρώην λιγνιτικού πεδίου του Αμυνταίου. Η ωρίμανση των έργων συνδέεται με την πορεία της απολιγνιτοποίησης και αυτό συμβαίνει και στη Μεγαλόπολη, όπου έχει πάρει περιβαλλοντική αδειοδότηση φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 350MW. Μιλώντας πρόσφατα από το βήμα του 1ου Growthfund Summit, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης είχε αναφέρει πως η ΔEΗ υλοποιεί επενδύσεις για 1.300 MW, ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιο των έργων της που σήμερα υπερβαίνει τα 670 MW. Η ανάπτυξη έρχεται επίσης μέσα από επενδύσεις και εξαγορές, με πιο πρόσφατες της Κωτσόβολος και της ENEL Ρουμανίας.
Η συμφωνία με την Intrakat
Η ΔΕΗ και ο Όμιλος Intrakat ανακοίνωσαν τη σύναψη δεσμευτικής Συμφωνίας-Πλαισίου Συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και του ομίλου Intrakat για την από κοινού ανάπτυξη χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνολικής ισχύος έως 2,7 GW. Στο πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας, προβλέπεται ότι ο Όμιλος Intrakat θα μεταβιβάσει στην εταιρεία ΔΕΗ Ανανεώσιμες 6 έργα ΑΠΕ εν λειτουργία και υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 164 MW. Ταυτόχρονα, προβλέπεται ότι η εταιρεία ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα εισέλθει ως μέτοχος κατά ποσοστό 49% σε εταιρείες συμμετοχών (holding companies) του Ομίλου Intrakat στις οποίες ανήκει χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 1,6 GW.
Το Υπεράκτιο Αιολικό Πάρκο ισχύος 216 ΜW ανοικτά της Αλεξανδρούπολης
Παράλληλα, επεκτείνει η εταιρία τις δραστηριότητες και στα υπεράκτια αιολικά πάρκα αποκτώντας μετοχές της εταιρείας «ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΗ 1 Α.Ε.» που διαθέτει την Άδεια Παραγωγής για το Υπεράκτιο Αιολικό Πάρκο ισχύος 216 ΜW ανοικτά της Αλεξανδρούπολης. Η συμφωνία -μετά τις υπογραφές των ΔΕΗ Ανανεώσιμες και των ομίλων Κοπελούζου και Σαμαρά - προβλέπει ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα καταστεί μοναδικός μέτοχός της «ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΗ 1 Α.Ε.». Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΑΠ) έχει ήδη εκδώσει Άδεια Έρευνας που αφορά στη θαλάσσια περιοχή, η οποία εκτείνεται νοτίως της ακτογραμμής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και βορείως-βορειοανατολικώς της Σαμοθράκης και ορίζεται ως περιοχή ανάπτυξης πιλοτικών Έργων ΥΑΠ, συνολικής ισχύος έως 600MW.