Το φωτοβολταϊκό αυτό πάρκο έρχεται να συνεισφέρει και στην αύξηση της υπάρχουσας φωτοβολταϊκής ισχύος της Κύπρου, συμβάλλοντας καθοριστικά αφενός στην ενίσχυση του μοντέλου πράσινης ανάπτυξης που υιοθετήσαμε ως Κυβέρνηση και, αφετέρου, στην επίτευξη των εθνικών ενεργειακών στόχων που θέσαμε με ορίζοντα υλοποίησης το 2030, τόνισε στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Παπαναστασίου.
Στόχοι, όπως είπε, οι οποίοι βρίσκονται σε πλήρη εναρμόνιση με την κοινή κλιματική στρατηγική των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προωθώντας, ανάμεσα σε άλλα, την αλλαγή του ενεργειακού μείγματος της χώρας, την περαιτέρω προώθηση των ΑΠΕ, την εξοικονόμηση πρωτογενούς και τελικής ενέργειας και τον περιορισμό και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Όπως γνωρίζετε, οι στόχοι αυτοί γίνονται όλο και πιο φιλόδοξοι και η Κύπρος, όπως και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, καλείται να επιταχύνει τις προσπάθειές της προς την πράσινη μετάβαση. Προς τον σκοπό αυτό, μαζί με τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία, τον περασμένο Ιούλιο υποβάλαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσχέδιο του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, στο οποίο καταγράφονται τα υφιστάμενα και τα πρόσθετα μέτρα, με τα οποία η Κύπρος θα επιτύχει του φιλόδοξους αυτούς στόχους. Στην παρούσα φάση επεξεργαζόμαστε τις συστάσεις που μας απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για βελτίωση του τελικού κειμένου του Εθνικού Σχεδίου, το οποίο και πρέπει να υποβληθεί έως το τέλος Ιουνίου του τρέχοντος έτους.
Σημαντικοί προς αυτή την κατεύθυνση είναι ασφαλώς και οι ευρωπαϊκοί και εθνικοί πόροι που έχει εξασφαλίσει το Υπουργείο Ενέργειας για την Προγραμματική Περίοδο μέχρι το 2027, ύψους €370 εκατομμυρίων, τους οποίους χρησιμοποιούμε στοχευμένα για σκοπούς επίσπευσης της πράσινης μετάβασης και, ταυτόχρονα, έμπρακτης στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο έχει συσταθεί και λειτουργεί ήδη, υπό τη Μονάδα Διευκόλυνσης Επιχειρήσεων του Υπουργείου, η Υπηρεσία Ενιαίας Εξυπηρέτησης (One-Stop-Shop) για έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας, έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για διεκπεραίωση του συνόλου της αδειοδοτικής διαδικασίας που απαιτείται για έργα ΑΠΕ, αποθήκευσης και ενεργειακής απόδοσης κτηρίων, και έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ.
Επιπρόσθετα, αξιοποιούμε τα εν λόγω κονδύλια για την επέκταση, αναβάθμιση και ψηφιοποίηση των δικτύων, τη δημιουργία υποδομών αποθήκευσης ενέργειας, τη λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, την ηλεκτρική διασύνδεση με Ισραήλ και Ελλάδα, καθώς και την εφαρμογή Σχεδίων Χορηγιών για μέτρα ενεργειακής απόδοσης και χρήση ΑΠΕ σε κατοικίες, επιχειρήσεις, μεταφορές και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε σχέση με τα εν λόγω Σχέδια, να αναφέρω ότι τον Δεκέμβριο δόθηκε παράταση στο πολύ δημοφιλές μας Σχέδιο για την «ενθάρρυνση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Εξοικονόμησης Ενέργειας σε κατοικίες», μέχρι την προκήρυξη του νέου, αναβαθμισμένου Σχεδίου, το οποίο θα περιλαμβάνει και τη νέα κατηγορία «Φωτοβολταϊκά για Όλους».
Για να διασφαλίσουμε την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας, αλλά και την επιδιωκόμενη αειφόρο ανάπτυξη της οικονομίας μας, στη βάση της Συμφωνίας του Παρισιού και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, απαιτείται ο στενός συντονισμός και συνεργασία από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Αναμφίβολα, η ΑΗΚ, ως ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς δημοσίου δικαίου και ως ο μεγαλύτερος παίχτης στην αγορά ενέργειας, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο να διαδραματίσει. Ο Οργανισμός θα πρέπει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής, να εργαστεί με ταχείς ρυθμούς προς την πράσινη μετάβαση και να παρέχει εξαιρετικής ποιότητας υπηρεσίες προς τους πελάτες της, ώστε να μπορέσει να ανταγωνιστεί επάξια τους ιδιώτες που θα ενταχθούν στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού. Επιβάλλεται, ως εκ τούτου, τάχιστα να προχωρήσει με τον εκσυγχρονισμό, την ψηφιοποίηση και τη βελτιστοποίηση των εργασιών του.