Στην τοποθέτηση του ο κος Χαντάβας, αναφέρθηκε στην εντυπωσιακή πορεία των εγκαταστάσεων ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη. Ωστόσο, τα επόμενα χρόνια ελλοχεύει ο κίνδυνος για πτώση των ρυθμών ανάπτυξης, καθώς η εξομάλυνση των τιμών της ενέργειας, ο πληθωρισμός, τα όρια του συστήματος, και οι καθυστερήσεις αδειοδότησης, ενδέχεται να περιορίσουν την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών. «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν την αποκλειστική ευθύνη να διευκολύνουν τις διαδικασίες, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 750 GW της στρατηγικής της ΕΕ για την ηλιακή ενέργεια, που έχει τεθεί για το 2030. Τα φωτοβολταϊκά συνεισφέρουν καθοριστικά στην επίτευξη των Εθνικών Στόχων για το Κλίμα, επομένως θα πρέπει να δοθεί η αντίστοιχη προτεραιότητα στις ανάγκες του κλάδου», δήλωσε.
Επιγραμματικά, οι 5 άξονες προσοχής που έθεσε ο κος Χαντάβας είναι:
- Διατήρηση ενός περιβάλλοντος που ευνοεί τις επενδύσεις, δίνοντας λύσεις τόσο σε επίπεδο ΕΚΤ όσο και σε εθνικό επίπεδο.
- Διευκόλυνση και ευελιξία στις επενδύσεις σε δίκτυα, σε αποθήκευση και σε ψηφιοποίηση, ειδικά σε επίπεδο διανομής, μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδίου της ΕΕ.
- Αναζωογόνηση της τεχνικής εκπαίδευσης και συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τυποποίηση του εκπαιδευτικού υλικού για τους εργαζόμενους του κλάδου.
- Σχεδιασμός και αδειοδότηση των έργων ΑΠΕ σε όλες τις χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με τις υπογεγραμμένες διατάξεις
- Δημιουργία μίας βιώσιμης εφοδιαστικής αλυσίδας για την κατασκευή φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Ευρώπη με εργαλεία χρηματοδότησης της ΕΕ, στο πρότυπο της Τράπεζας Υδρογόνου.
Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να είναι πλήρως ευθυγραμμισμένα με τις αρχές του ESG.