Νέο ρεκόρ για αιολική και ηλιακή ενέργεια το πρώτο εξάμηνο στην ΕΕ

Νέο ρεκόρ για αιολική και ηλιακή ενέργεια το πρώτο εξάμηνο στην ΕΕ
Τετάρτη, 31/07/2024 - 06:30

Η ισχυρή ανάπτυξη ηλιακής και αιολικής ενέργειας οδηγήσαν σε περαιτέρω συμπίεση της συμμετοχής των ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή ακόμη στο πρώτο εξάμηνο του 2024 και παρά το γεγονός ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας άρχισε να ανακάμπτει.

Στην ΕΕ την ίδια περίοδο οι ΑΠΕ ξεπέρασαν τα ορυκτά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά.

Όπως προκύπτει από ανάλυση της Ember, η ισχυρή αιολική και ηλιακή ανάπτυξη ήταν ο κύριος συντελεστής στην πτώση της ενέργειας από ορυκτά στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Η ηλιακή παραγωγή αυξήθηκε κατά 20% (+23 TWh) και η αιολική παραγωγή αυξήθηκε κατά 9,5% (+21 TWh) σε σύγκριση με τους πρώτους έξι μήνες του 2023. Μαζί, η αιολική και η ηλιακή αυξήθηκαν 13% (+45 TWh). Αυτό σημαίνει ότι το μερίδιό τους στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ αυξήθηκε από 27% το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε 30% το 2024, ένα ιστορικό υψηλό όλων των εποχών. Το Hydro ανέκαμψε κατά 21% (+33 TWh), μετά από ξηρασίες που είχαν οδηγήσει σε πολύ χαμηλή παραγωγή τα δύο προηγούμενα χρόνια. Η συμμετοχή των ΑΠΕ μαζί με τα υδροηλεκτρικά παρήγαγαν το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2024 ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του 44% που είχε σημειωθεί πέρυσι.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Ember, τα ορυκτά καύσιμα παρήγαγαν 17% λιγότερο από την ίδια περίοδο το 2023 (-71 TWh), ενώ η ζήτηση αυξήθηκε κατά 0,7% (+9 TWh). Η πτώση της παραγωγής ορυκτών σημαίνει ότι τα ορυκτά καύσιμα αντιπροσώπευαν μόλις το 27% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2024, σε σύγκριση με 33% την ίδια περίοδο το 2023.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι περισσότερο από το 75% της μείωσης των ορκυκτών προήλθε μόλις από πέντε χώρες. Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στη Γερμανία, όπου η παραγωγή ορυκτών μειώθηκε κατά 19 TWh (-16%). Την ίδια ώρα στην Ιταλία τα ορυκτά μειώθηκαν κατά 21% (14 TWh) με τη μείωση να είναι κατανεμημένη ομοιόμορφα μεταξύ άνθρακα και αερίου. Οι μεγάλες μειώσεις στην παραγωγή αερίου ήταν υπεύθυνες για τη μείωση της παραγωγής ορυκτών στην Ισπανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο. Μάλιστα στην Ισπανία, έχει ήδη προηγηθεί μεγάλη μείωση των ορυκτών με την παραγωγή άνθρακα να έχει σχεδόν καταργηθεί και στην αυξανόμενη παραγωγή από αιολική και ηλιακή ενέργεια να συμπιέζουν το φυσικό αέριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η η παραγωγή φυσικού αερίου στην Ισπανία είχε ήδη μειωθεί κατά 25% το πρώτο εξάμηνο του 2023 και μειώθηκε περαιτέρω κατά 34% την ίδια περίοδο φέτος.

Η τάση μείωσης της παραγωγής ορυκτών ήταν επίσης εμφανής ακόμη και στα κράτη μέλη που παραδοσιακά εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Για παράδειγμα, το μερίδιο του άνθρακα στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας της Πολωνίας έφτασε στο ιστορικό χαμηλό για έναν μήνα τον Μάιο του 2024, παρέχοντας το 57% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Μόλις πριν από πέντε χρόνια, τον Μάιο του 2019, ο άνθρακας παρείχε το 80% της πολωνικής ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ember παράλληλα με την ανάπτυξη των ΑΠΕ, η πυρηνική παραγωγή αυξήθηκε επίσης κατά 3,1% (+9 TWh) σε ολόκληρη την ΕΕ, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2023. Η παραγωγή άνθρακα μειώθηκε κατακόρυφα, με πτώση 24% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι (-39 TWh). Αυτό ήταν περισσότερο από το ήμισυ της πτώσης 71 TWh στην παραγωγή απολιθωμάτων. Η παραγωγή φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 14% (-29 TWh). Αυτό ακολουθεί σημαντικές πτώσεις το προηγούμενο έτος: το πρώτο εξάμηνο του 2023, ο άνθρακας μειώθηκε κατά 21% (-45 TWh) και το φυσικό αέριο κατά 16% (-39 TWh).