Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε στη Νορβηγία μια επίσκεψη εκπροσώπων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, με τη συμμετοχή και της ΕΛΕΤΑΕΝ. Στο επίκεντρο βρέθηκε η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, οι παρουσιάσεις νορβηγικών εταιριών και οι επισκέψεις σε λιμάνια.
Η επίσκεψη έρχεται σε συνέχεια της επιτυχημένης εκδήλωσης, που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Νοέμβριο στην Αθήνα με πρωτοβουλία της ΕΛΕΤΑΕΝ, σε συνεργασία με τη Νορβηγική Ένωση Υπεράκτιας Αιολικής Ενέργειας Πάνω από 65 επιχειρήσεις από την Ελλάδα, τη Νορβηγία και άλλες χώρες είχαν δηλώσει τότε το παρόν. Αντίστοιχη συνάντηση ενδεχομένως θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη.
Στο πλαίσιο αυτό παρατηρείται κινητικότητα στο χώρο των εταιρειών και δεν αποκλείονται νέες συνεργασίες στο χώρο των υπεράκτιων αιολικών. Υπενθυμίζεται πως η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και οι όμιλοι Κοπελούζου και Σαμαρά υπέγραψαν συμφωνία για την απόκτηση μετοχών της εταιρείας «ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΗ 1 Α.Ε.» που διαθέτει την Άδεια Παραγωγής για το Υπεράκτιο Αιολικό Πάρκο (ΥΑΠ) 216 ΜW ανοικτά της Αλεξανδρούπολης. Το Υπεράκτιο Αιολικό Πάρκο διαθέτει σήμερα Άδεια Παραγωγής ισχύος 216MW και εμπίπτει στις προβλέψεις του άρθρου 174 του Ν. 4964/2022 για την Πιλοτική εφαρμογή Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων.
Από κει και πέρα στόχος του υπουργείου ενέργειας, είναι να ολοκληρωθούν οι προπαρασκευαστικές εργασίες τον επόμενο χρόνο και μέχρι το 2025 να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί και να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί για 1,9GW μέχρι το 2030.
Το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων έχει ήδη υποβληθεί στη Διεύθυνση Χωροταξικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και προκρίνει μια δεξαμενή επιλογών από δέκα περιοχές για ανάπτυξη έως το 2030-2032, συνολικής ισχύος περίπου 4,9 GW, και αφορούν κυρίως έργα πλωτής έδρασης. Στις ανωτέρω περιοχές δεν συμπεριλαμβάνεται η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Έβρου-Σαμοθράκης, η οποία ορίζεται ως περιοχή ανάπτυξης πιλοτικών Έργων ΥΑΠ, σύμφωνα με το Ν. 4964/2022.