Πριν λίγες ημέρες στην παρουσίαση του στρατηγικού σχεδιασμού της ΔΕΗ επισημάνθηκε ο στόχος να δημιουργηθεί αξία από τον ενεργειακό διάδρομο στην ευρύτερη περιοχή, μετά την επέκταση στη Ρουμανία, καθώς και τις διεθνείς διασυνδέσεις με τις χώρες της περιοχής. Χθες, μάλιστα ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης είχε συνάντηση με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών και τέως πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Geoffrey Pyatt. Τον ενημέρωσε για τα σχέδια της ΔΕΗ για την ενεργειακή μετάβαση, τις νέες επενδύσεις καθαρής και ευέλικτης παραγωγής στην Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την υπόλοιπη περιοχή καθώς και τον σημαντικό ρόλο της ΔΕΗ όσον αφορά την επέκταση των ενεργειακών διαδρόμων.
Πράγματι το ενδιαφέρον ελληνικών εταιριών στην περιοχή είναι μεγάλο, σε σχέση με την ανάπτυξη έργων. Χθες ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με το Έλληνα πρωθυπουργό απεύθυνε κάλεσμα σε ελληνικές επιχειρήσεις για να επενδύσουν στην ενέργεια, καθώς όπως είπε η Σερβία διαθέτει χρηματοδότηση, αλλά όχι τα αναγκαία μέσα για κατασκευάσει έργα. Άλλωστε, αξίζει να σημειωθεί πως στο Βελιγράδι βρέθηκαν εκπρόσωποι των εταιριών: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, Intrakat, ΤΙΤΑΝ, Viohalco, Κοπελούζου κ.α.
Αξίζει να σημειωθεί στο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα της Σερβίας υπάρχει πρόβλεψη ότι οι περικοπές στις εκπομπές CO2 μπορεί να φτάσουν έως 44,4% μέχρι το τέλος το 2030. Η Σερβία εκτιμάται ότι θα τριπλασιάσει την ισχύ από ΑΠΕ. Την ίδια ώρα, στη χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η πορεία της ενεργειακής μετάβασης σε όλα τα επίπεδα, καθώς σε ό,τι αφορά την ηλεκτροκίνηση αναμένεται το τοποθετηθούν πάνω από 100 σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, έως το τέλος του έτους. Παράλληλα, στη χώρα η εταιρία Domi Eko Solar άρχισε να κατασκευάζει φωτοβολταϊκά πάνελ. Αποτελεί την πρώτη μονάδα παραγωγής φωτοβολταϊκών στη χώρα.
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς πρόσφατα ανακοίνωσε ότι διεξάγονται συνομιλίες με τη Ρουμανία με σκοπό την κατασκευή ενός διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου.